Hlavní obsah

Španělská policie zabavila Kataláncům volební lístky, tisíce lidí vyšly do ulic

Barcelona

Španělská policie zabavila ve středu deset miliónů hlasovacích lístků, které katalánské regionální úřady plánovaly využít v referendu o nezávislosti chystaném na 1. října. Oznámilo to španělské ministerstvo vnitra. Policie zadržela 14 katalánských představitelů a prohledala několik budov regionálních ministerstev. Na protest vyšli do ulic tisíce Katalánců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Barceloně vypukly masové nepokojeVideo: Reuters

 
Článek

Policie při zátahu ve skladu nedaleko katalánské metropole Barcelony také zabavila úřední znaky volebních místností a dokumenty určené pro volební komise.

Občanská garda ráno prohledávala dvacet budov, mimo jiné kanceláře regionální katalánské vlády a jejích ministerstev, uvedla BBC. Zadrženo bylo podle posledních informací 14 osob, včetně tajemníka katalánského vicepremiéra Josepa Mariu Jového. „Španělská Občanská garda vnikla do kanceláří, které patří katalánské vládě,” uvedl mluvčí autonomie a dodal, že konkrétně šlo o kanceláře ministerstva hospodářství, zahraničních vztahů a o kancelář premiéra.

Foto: Albert Gea, Reuters

zastánce katalánské nezávislosti míjí policisty

Poté se sešla na krizovém zasedání katalánská vláda. Katalánský prezident Carles Puidgemont na něm obvinil španělskou vládu, že de facto zbavila Katalánsko autonomie a nastolila výjimečný stav. Odsoudil Španělsko za „nedemokratické a totalitní činy“. Předseda katalánského národního shromáždění Jordi Sánchez poté vyzval obyvatele k poklidnému protestu: „Vyjděte ven a braňte naše instituce“. Katalánci pak vyšli do ulic a shromáždili se před úředními budovami.

Policie už předvolala první starosty obcí, kteří se netají podílem na přípravách referenda. [celá zpráva]

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Katalánci demonstrují před místním ministerstvem hospodářství.

Od středy až do 5. října, tedy čtyři dny po plánovaném referendu, bude pozastavena dovolená pro členy španělské policie včetně vojenské v Katalánsku, oznámilo španělské ministerstvo vnitra. O kolik zaměstnanců jde, ministerstvo neuvedlo. Opatření má zajistit, aby bylo dodrženo rozhodnutí ústavního soudu referendum zablokovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám