Hlavní obsah

USA žádají zrušení kurdského referenda o nezávislosti v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bílý dům poprvé otevřeně vyzval Kurdistánskou regionální vládu v severním Iráku, aby zrušila referendum o nezávislosti plánované na 25. září. Spojené státy se tak vyjádřily několik hodin poté, co parlament autonomní oblasti iráckého Kurdistánu v pátek večer schválil plán na uspořádání referenda.

Foto: Rodi Said, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„USA nepodporují záměr Kurdistánské regionální vlády uspořádat později v tomto měsíci referendum,” uvedl Bílý dům v prohlášení. Kurdistánskou regionální vládu vyzval, aby „zahájila vážný dialog s vládou v Bagdádu”.

Bílý dům varoval, že referendum „odvádí pozornost od snah porazit Islámský stát a stabilizovat osvobozené oblasti”. Do boje proti teroristické organizaci Islámský stát jsou zapojeny i kurdské milice.

Iráčtí Kurdové plánují hlasovat o nezávislosti ve své autonomní oblasti a v několika sporných regionech. O vznik nezávislého státu se Kurdové snaží od konce první světové války, kdy Blízký východ rozdělily koloniální mocnosti. Oblast obydlená Kurdy je rozdělena hlavně mezi dnešní Turecko, Irák, Írán a Sýrii.

Proti kurdskému referendu se staví i Turecko a Írán. Obávají se, že vývoj v Iráku posílí separatistické tendence Kurdů na jejich území. Také Spojené státy se již delší dobu snažily kurdské vedení přesvědčit, aby referendum odložilo.

Irák má 28 milionů obyvatel a Kurdové z nich tvoří necelou pětinu. Autonomii získali po válce v Perském zálivu v 90. letech, kdy byla nad provinciemi obývanými Kurdy zřízena bezletová zóna.

Reklama

Výběr článků

Načítám