Hlavní obsah

Trump podepsal protiruské sankce, zákon ale zkritizoval

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ve středu podepsal zákon o nových sankcích proti Rusku, Íránu a Severní Koreji. Normu, kterou už dříve schválil Kongres, však vzápětí zkritizoval. Podle něj jsou některé její části protiústavní.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Důležitou součástí zákona bylo ustanovení, které brání hlavě státu sankce upravit, pozastavit nebo zrušit bez souhlasu Kongresu.

Prezident už v minulosti dával najevo výhrady vůči tomuto ustanovení. V prohlášení k novému balíku sankcí Trump uvedl, že bude přihlížet k mínění Kongresu, ale „naplní ustanovení (sankčního zákona) způsobem slučitelným s ústavní pravomocí“ hlavy státu.

Omezení při vyjednávání 

Prezident očekává, že Kongres nebude využívat „tento vadný zákon“ k tomu, aby torpédoval spolupráci s evropskými spojenci při řešení ukrajinského konfliktu, uvedl v prohlášení. Trump tak naznačil, že sankce mohou zúžit prostor pro jednání s Ruskem o řešení globálních problémů.

Sankce
Významné části sankcí postihují ruský energetický sektor a zavádějí nová omezení pro americké investice na ruském trhu. Americké společnosti se rovněž nesmějí účastnit průzkumných těžařských projektů, v nichž mají Rusové větší než třetinový podíl.
Zákon o sankcích také umožňuje trestat zahraniční společnosti, které investují do průzkumných prací v Rusku, i když v tomto bodě má prezident právo sankce uvolnit. Vláda má rovněž možnost, nikoli povinnost, zavést sankce proti firmám, které pomáhají při budování ruských vývozních plynovodů, jakým je například evropský Nord Stream 2.

„Jakkoli podporuji tvrdá opatření, která mají ztrestat a odstrašit agresivní a destabilizující jednání Íránu, Severní Koreje a Ruska, tento zákon je výrazně vadný, protože zasahuje do pravomoci exekutivy vyjednávat,“ uvedl prezident v prohlášení. „Ve spěchu, který schvalování zákona doprovázel, Kongres zařadil několik jasně neústavních ustanovení," dodal.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Trump s Putinem se sešli během summitu G20 v Hamburku

Zákon podle Trumpa omezuje pružnost jednání americké vlády. „Ztěžuje Spojeným státům vyjednat dohody dobré pro americký lid a přispívá ke sblížení Číny, Ruska a Severní Koreje,“ uvedl a poznamenal, že zákon přesto podepisuje „ve jménu národní jednoty“.

Prezident měl sice právo zákon vetovat, podle médií by ale sám sebe odsoudil k blamáži. Ve Sněmovně reprezentantů sankce prošly poměrem hlasů 419 ku třem, v Senátu 98 ku dvěma. K přehlasování prezidentského veta přitom podle ústavy stačí dvoutřetinová většina hlasů.

Vyhoštění diplomatů

Rusko sankce ostře kritizuje. Už po jejich schválení v Kongresu oznámilo, že žádá snížení počtu diplomatů a technických pracovníků na 455. V pondělí Rusové upřesnili, že musí zemi opustit 755 pracovníků ambasády.

Rusové zároveň uzavře rekreační objekty využívané zaměstnanci amerického velvyslanectví Dorožné ulici v Moskvě i chaty v Serebrajnom boru. [celá zpráva]

Sankce se nelíbí ani Evropské unii, která kritizuje fakt, že američtí zákonodárci v této věci nespolupracují s Evropou. Brusel se rovněž obává, že americká odvetná opatření ohrozí energetické zájmy EU, mimo jiné budování plynovodu Nord Stream 2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám