Hlavní obsah

Izraelský voják, který zabil ležícího palestinského útočníka, neuspěl s odvoláním

Izraelský vojenský soud v neděli zamítl odvolání izraelského vojáka Elora Azarii, který byl letos v únoru odsouzen k 18 měsícům vězení za to, že zabil zraněného Palestince. Informují o tom izraelská média. Podle agentury AFP soudci vojenského tribunálu zároveň zamítli i odvolání prokurátorů proti prvoinstančnímu rozsudku. Ti pro vojáka požadovali přísnější trest.

Foto: Pool, Reuters

Elor Azaria u vojenského soudu

Článek

Vojenský soud přitom Azariu minulý týden v pondělí propustil do domácího vězení. Voják byl ve vazbě od loňského března a vojenská služba mu skončila 20. července.

Azariův případ je v Izraeli pozorně sledován, protože část veřejnosti se vojáka zastává a jeho čin hodnotí stejně jako obhajoba jako náležitý projev obrany. Naproti tomu armádní vedení a žalobce skutečnost, že voják střílel na Palestince ležícího na zemi, považují za vraždu.

Incident se stal loni v březnu v Hebronu. Na izraelské vojáky tam noži zaútočili dva Palestinci. Jeden z útočníků byl zastřelen hned a druhý zůstal ležet zraněný na zemi. K němu Azaria přistoupil a střelil ho do hlavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám