Hlavní obsah

Merkelová zvyšuje náskok před Schulzem. CDU by získala 39 procent

Novinky, bož

Křesťanští demokraté (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové by ve volbách do německého Spolkového sněmu zvítězili s patnáctiprocentním náskokem před sociální demokracií (SPD) bývalého předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze. Vyplynulo to z průzkumu sociologického institutu Emnid, o němž informovala agentura DPA s odvoláním na nedělník Bild am Sonntag.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) na sněmu sesterské Křesťansko-sociální unie v Bavorsku (CSU).

Článek

Strana spolkové kancléřky tak dále zvyšuje náskok před sociálními demokraty. Pokud by se volby do Spolkového sněmu konaly příští neděli, obdržela by 39 procent hlasů. Podpora SPD, která o víkendu svolala mimořádný sněm, klesla na 24 procent.

Respondenti navíc uvedli, že křesťanští demokraté jsou kompetentnější než SPD, pokud jde o témata vnitřní bezpečnosti a daňovou problematiku. Naopak sociální demokraté převyšují Merkelové CDU/CSU v otázkách sociální politiky.

Třetí nejsilnější stranou je postkomunistická Levice, kterou by podpořilo devět procent voličů. Dále by se do Spolkového sněmu dostali Zelení a liberální Svobodní demokraté se sedmi procenty. Protimigrantská Alternativa pro Německo by obdržela osm procent.

Bývalý předseda Evropského parlamentu Schulz se v lednu se stal kandidátem socialistů na spolkového kancléře. Průzkumy v první chvíli naznačovaly, že by jeho souboj s Merkelovou mohl být nečekaně vyrovnaný. Od té doby však SPD i Schulz v průzkumech setrvale klesají a CDU/CSU i Merkelová se vrátily do pozice neotřesitelných favoritů.

Výběr článků

Načítám