Hlavní obsah

Turecké školy přestanou vyučovat evoluci. Děti by prý měly v hlavách zmatek

Novinky, bož

Turecko vypustilo z osnov druhého stupně základních škol učivo týkající se evoluce. Kritici tento krok považují za další známku snahy prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana narušit sekulární charakter země. Informoval o tom americký list New York Times.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Erdogan během projevu při absolutoriu studentů náboženských škol imam hatip v Istanbulu.

Článek

Od září evoluční teorie zmizí z učebnic tureckých deváťáků. Konzervativci, kteří změnu prosadili, ji odůvodňují tím, že je evoluce údajně „kontroverzní“ a mohla by v hlavách tureckých školáků zbytečně nadělat zmatek.

„Naši studenti nemají nutnou vědeckou průpravu, ani na faktech založený kontext, které jsou potřebné k pochopení (evoluční teorie),“ uvedl předseda vzdělávacího odboru ministerstva školství Alpaslan Durmus.

Sekulární opozice však v tomto kroku vidí další útok Erdoğanovy vlády na sekulární hodnoty, na nichž otec zakladatel Mustafa Kemal Atatürk založil moderní Tureckou republiku, uvedl zpravodajský server britské BBC.

Erdoğanovův vicepremiér Numan Kurtulmuş se již dříve nechal slyšet, že evoluční teorii považuje za zastaralou. V posledních pěti letech Erdoğanova vláda do učebních osnov postupně přidávala odkazy na islám, a naopak odstraňovala zmínky o idejích sekularisty Atatürka, připomněl New York Times. Rovněž došlo k navýšení počtu náboženských škol (takzvané imam hatip) a Erdoğan v minulosti prohlásil, jeho cílem je vychovat novou, zbožnou generaci Turků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám