Hlavní obsah

Britové potvrdili první jméno oběti požáru v Londýně. Jde o uprchlíka ze Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Londýnská policie v sobotu uvedla novou bilanci obětí požáru bytového domu v britské metropoli z tohoto týdne. K dříve uvedenému počtu 30 mrtvých přičetla dalších 28, kteří se pohřešují a u nichž policisté předpokládají, že nepřežili. Policie také oficiálně potvrdila první jméno oběti. Jde o 23letého uprchlíka ze Sýrie.

Foto: Handout, Reuters

Mohammed Alhajali

Článek

Šéf londýnské policie Stuart Cundy uvedl, že policisté „neúnavně pracovali“, aby zjistili, kolik lidí pohřešovaných po požáru bylo v době neštěstí v budově. Uvedl číslo 58.

Číslo zahrnuje 30 potvrzených mrtvých, o nichž už policisté informovali dříve, a 28 dalších, u nichž policie domnívá, že nepřežili. „Bohužel musím předpokládat, že jsou mrtví,“ uvedl Cundy podle BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První záběry z vnitřku vyhořelého věžáku Grenfell Tower v LondýněVideo: SWNS, AP

Identifikovat se zatím podařilo jednoho mrtvého. Jde o 23letého syrského uprchlíka Mohammeda Alhajaliho, který do Velké Británie přišel spolu s bratrem v roce 2014.

Mladík bydlel ve 14. patře výškové budovy. Na vysoké škole v Londýně studoval stavebnictví.

„Mohammed se vydal na nebezpečnou cesty, aby unikl válce a smrti v Sýrii, jen aby se s ní setkal ve Velké Británii ve svém vlastním domě,“ citovala AFP prohlášení Syria Solidarity Campaign (SSC), která se prezentuje jako hnutí aktivistů podporujících syrskou opozici.

„Jeho snem bylo, abych se jednoho dne mohl vrátit domů a mohl Sýrii znovu postavit,“ dodala SSC.

Jméno Alhajaliho se objevilo v médiích už dříve. Muž prý, když se oheň dostal až k němu, stačil zavolat příteli, kterého požádal, aby předal zprávu o jeho osudu rodině.

Podobně smutný konec podle líčení příbuzných dostihl také sedmadvacetiletou dívku z Itálie a jejího přítele. [celá zpráva]

Vyšetřování se bude věnovat i rekonstrukci budovy

Požár ve výškové budově vypukl tento týden v noci z úterý na středu, podle svědků se oheň rychle šířil. Plameny se podařilo uhasit ve čtvrtek.

Podle Cundyho by mělo policejí vyšetřování přinést odpovědi na otázky okolo šíření ohně a také se zaměří na budovu jako takovou včetně její loňské rekonstrukce.

„Vyšetřování identifikuje všechny trestné činy, které byly spáchány. Kdykoli to bude možné, přivedeme lidi před soud, pokud budou existovat důkazy," řekl.

Neštěstí vrhlo stín i na víkendové oslavy narozenin britské královny Alžběty II. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám