Hlavní obsah

Erdogan chce odstranit z názvů stadiónů v Turecku slovo aréna

– Istanbul

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce odstranit z názvů všech stadiónů v Turecku slovo „aréna”, protože má původ ve Starém Římě, kde v arénách umírali lidé. Erdogan to prohlásil v Istanbulu před studenty jedné z náboženských škol imam hatip. Turecký prezident se též ohradil proti kritice vlády, že tyto náboženské školy upřednostňuje.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Erdogan během projevu při absolutoriu studentů náboženských škol imam hatip v Istanbulu.

Článek

„Jsme proti ´arénám´. Vy víte, co se v nich dělo. Lidé v nich byli roztrháni zvířaty,” řekl v pátek Erdogan. Dodal, že dal pokyn ministrovi sportu, aby slovo „aréna” zmizelo z názvů všech sportovních stadiónů v celém Turecku.

Turecký prezident se rovněž ohradil proti kritice na vysoký nárůst počtu studentů v náboženských školách imam hatip. Reagoval tak na nedávnou kritiku od opozičních politických stran, podle nichž vládní školská politika věnuje těmto vzdělávacím zařízením zvláštní pozornost.

„Zprávy, že tlačíme na otevírání škol imam hatip a že žáci jsou nuceni, aby se do těchto škol zapisovali, jsou záměrně zkreslené,” řekl Erdogan. Autory takových tvrzení označil mimo jiné za fašisty. „My nemáme a nebudeme mít nic společného s násilím, nátlakem, ani se sociálním a politickým inženýrstvím,” dodal turecký prezident, jehož Západ viní z autoritářství.

Škola vládnoucí strany

Školy nazývané imam hatip začaly vznikat ve 20. letech minulého století jako instituce pro výuku imámů poté, co Atatürkovy reformy zrušily v zemi náboženské školy madrasy. Ve školách imam hatip, které absolvovala řada členů vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), včetně Erdogana, se vyučují běžné předměty a menší část hodin je věnována náboženství, studiu koránu a života proroka Mohameda.

Podle statistiky tureckého ministerstva školství je nyní takových škol v Turecku 4185 a navštěvuje je na 1,3 milionu žáků. V roce 2003 bylo škol imam hatip v zemi asi 500 a chodilo do nich ani ne 85 000 dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám