Hlavní obsah

Saúdská Arábie uzavřela s USA zbrojní dohody za 2,6 biliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Saúdská Arábie v sobotu uzavřela se Spojenými státy zbrojní dohody v hodnotě zhruba 110 miliard dolarů (2,6 biliónu korun). Smlouva o dodávkách zbrojní techniky a služeb je jedním z hlavních výsledků prvního dne návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Rijádu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Saúdský král Salmán bin 'Abd ul-Azíz as-Saúd vítá na letišti v Rijádu amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho manželku Melanii

Článek

Američtí činitelé sdělili, že Saúdská Arábie sjednala rovněž právo koupit během příštích deseti let od USA zbrojní vybavení za dalších 350 miliard dolarů.

Posilování saúdských obranných kapacit má království a okolní spojenecké země Arabského poloostrova připravit na možné ohrožení ze strany Íránu, který je úhlavním protivníkem Saúdské Arábie v regionu, uvedla agentura Reuters.

„Tato dohoda jasně prokazuje odhodlání Spojených států spolupracovat se Saúdskou Arábií a našimi partnery z oblasti Perského zálivu; zároveň rozšiřuje příležitosti pro americké firmy v tomto regionu a podpoří desítky tisíc nových pracovních míst v americkém obranném průmyslu,” uvádí se v americkém oficiálním sdělení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám