Hlavní obsah

Desetitisíce Venezuelců protestovaly proti snaze o změnu ústavy

Caracas

Střety mezi demonstranty a policií v pondělí propukly v několika venezuelských městech, kde desetitisíce lidí vyrazily k dalším protestům proti vládě socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Opozice jej chce protesty přimět, aby se vzdal plánu na změnu ústavy, která by mohla posílit jeho pravomoci. Podle médií bylo při protestech zraněno několik lidí.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Protestující se ve venezuelské metropoli Caracasu střetli s policií.

Článek

Nejnovější nepokoje v zemi stižené politickou a ekonomickou krizí vyvolal Madurův záměr svolat ústavodárné shromáždění, které by mohlo změnit základní zákon země, což opozice vnímá jako snahu o upevnění moci stále méně oblíbené hlavy státu.

Davy lidí se v ponělí v Caracasu vydaly na pochod k sídlu ministerstva školství vedeného Madurovým spojencem Elíasem Jauou, který zároveň předsedá prezidentské komisi připravující vznik ústavodárného shromáždění. Opozice se obává, že jeho 500 členů bude poplatných prezidentovi.

Bezpečnostní složky však demonstrantům uzavřely cestu a použily proti nim granáty se slzotvorným plynem a vodní děla.

Tisíce lidí vyrazily do ulic i v dalších městech, kde byly jejich cílem místní úřady, setkaly se však s podobnou reakcí policejních těžkooděnců jako demonstranti v metropoli.

Protesty proti Madurově autoritativní politice trvají již více než měsíc a o život při nich přišly téměř čtyři desítky lidí. Opozice Madurovi vyčítá, že se snaží udržet u moci za každou cenu a pokouší se potlačit moc parlamentu ovládaného jeho oponenty. Stále větší část veřejnosti jej rovněž vidí jako viníka těžké ekonomické krize, kvůli níž se lidé v zemi potýkají s nedostatkem základního zboží v obchodech a rekordním růstem cen.

Reklama

Související články

V Caracasu zemřelo při protestech 11 lidí

Při demonstracích ve venezuelské metropoli Caracasu přišlo v noci na pátek o život 11 lidí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na informaci poskytnutou...

Výběr článků

Načítám