Hlavní obsah

Skandál v Německu: vojáci bundeswehru uctívali nacistické symboly

– Berlín

V Německu se rozrůstá skandál pravicového extremismu vojáků, z nichž jeden zřejmě plánoval i teroristický útok. Předměty oslavující nacistickou armádu našli vyšetřovatelé v mnoha německých kasárnách. Informoval o tom v sobotu server Spiegel Online.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Příslušníci bundeswehru (ilustrační foto)

Článek

V budově armády ve městě Donaueschingen na jihozápadě Německa objevili experti před kantýnou vitrínu s přilbami příslušníků nacistických jednotek. Ve stejném areálu se našla i vyzdobená místnost připomínající éru wehrmachtu. Snímky pořízené inspekcí dostalo na stůl ministerstvo obrany.

Nedávno byl na francouzsko-německé základně v Illkirchu odhalen pokoj s namalovanými nacistickými vojáky v hrdinských pózách. Později se zde našla i střelná zbraň s vyrytým hákovým křížem.

Na základně sloužil zatčený 28letý německý nadporučík Franco A., který je podezřelý z přípravy teroristického útoku, který chtěl svalit na migranty. Proto se na konci roku 2015 nechal v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod a dvojí život odhalily. Nelegálně si také sehnal zbraň a podle vyšetřovatelů odcizil z armádních zásob zhruba tisíc kusů munice. [celá zpráva]

Nadřízení nekonali

Německá média upozornila, že nadřízení Franka A. měli už před několika lety jasné indicie o jeho extremismu, ale nijak rázně nezakročili. Historik, který na žádost armády posuzoval vojákovu magisterskou práci, totiž konstatoval, že nejde o odborný text, ale rasistickou výzvu. Franco A. v práci varoval před mísením ras, přistěhovalectvím, které označoval za genocidu, nebo před emancipací žen, v níž viděl ohrožení rodiny a tím i oslabení národa.

Německá média naznačují, že kolem Franka A. mohla existovat skupina až čtyř podobně smýšlejících vojáků. Mluvčí ministerstva obrany nedávno uvedl, že v současné době existuje podezření vůči 280 vojákům, že jsou pravicovými extremisty. Německá armáda má zhruba 177 000 členů. V letech 2012 až 2016 jich kvůli pravicovému radikalismu 18 muselo odejít.

Kvůli rozrůstajícímu se skandálu roste tlak na ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou z Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Ministryně kvůli kauze dokonce zrušila dvoudenní návštěvu Spojených států, a místo ní zavítala do Illkirchu. Armáda nedávno řešila i problémy s šikanou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám