Hlavní obsah

Německý voják se vydával za uprchlíka, plánoval zřejmě atentát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie ve středu zadržela vojáka bundeswehru, kterého podezřívá z plánování teroristického útoku. Muž se již v roce 2015 na úřadech zaregistroval jako syrský žadatel o azyl, informovalo ve čtvrtek státní zastupitelství. Podle německých médií chtěl muž tímto způsobem zřejmě později zodpovědnost za atentát svalit na uprchlíky.

Foto: Profimedia.cz

Německý voják. Ilustrační foto

Článek

Důvodem, proč 28letý voják teroristický útok plánoval, byla podle státního zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem patrně nenávist k cizincům.

Bundeswehr zadržení příslušníka, ke kterému došlo v bavorském Hammelburgu, potvrdil. Zadržený působil v pobočce německé armády ve francouzském Illkirchu nedaleko Štrasburku.

Na raziích, které se v souvislosti s případem uskutečnily, se podílela německá spolková policie a zemské policie v Hesensku a Bavorsku, ale i jejich kolegové ve Francii a v Rakousku. Podle agentury DPA vyšetřovatelé prohledali 16 bytů a kanceláří.

Německý původ neodhalili

Podle německého listu Die Welt se voják už v prosinci 2015 nechal zaregistrovat v hesenském Giessenu jako syrský uprchlík a v lednu 2016 podal v Bavorsku žádost o azyl. Místní úřad pro uprchlíky žádost přijal – vojákovi dokonce přidělil pokoj v ubytovně a přiznal mu i sociální dávky.

Německý původ žadatele, ani fakt, že neumí arabsky, úředníci neodhalili, napsal Die Welt.

Pistoli ukryl na vídeňském letišti na toaletě

Voják si později opatřil nelegálně střelnou zbraň, kterou se následně pokusil ukrýt na záchodech na rakouském mezinárodním letišti Vídeň-Schwechat. Zaměstnanci však pistoli při kontrole našli a když si ji Němec před časem přišel vyzvednout, dočasně ho zadrželi.

Vyšetřovatelé se podle německého tisku domnívají, že nadporučík bundeswehru mohl plánovat atentát a zodpovědnost za něj chtěl později svalit na uprchlíky, a to prostřednictvím svých otisků prstů zanesených v systému pro registraci žadatelů o azyl.

V souvislosti s případem zadržela německá policie také 24letého studenta z hesenského Offenbachu, který údajně o plánech na atentát věděl. V jeho bytě našli policisté předměty, jejichž držení je podle státního zastupitelství v rozporu se zákony o držení zbraní a výbušnin. Policisté u něj našli také věci, které naznačují, že by motivem plánovaného činu mohla být nenávist k cizincům.

Reklama

Výběr článků

Načítám