Hlavní obsah

Irácké provládní síly osvobodily starověké město Hatra

Irácké provládní síly ve středu získaly zpět kontrolu nad starověkým severoiráckým městem Hatra. Městskou pevnost, která je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, ovládali radikálové z takzvaného Islámského státu (IS), kteří ji poničili. Uvedla to agentura AFP.

Foto: Stringer, Reuters

Irácké jednotky u města Hatra

Článek

K dobytí Hatry se přihlásily šíitské milice Hašíd Šábí, které podporuje Írán a které bojují po boku iráckých vojáků proti sunnitským ozbrojencům z IS. Osvobození města předcházela dvoudenní ofenziva, při které podle milicí zemřelo 61 islamistů.

Bojovníci IS podle úřadů a místních obyvatel zaútočili na Hatru v březnu 2015. V dubnu se dostalo na veřejnost video, na kterém nejspíš radikálové z IS pomocí kladiv a samopalů ničí drahocenné sochy a kamenné reliéfy na zdech budovy v Hatře.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: 2000 let staré památky v Hatře jsou na seznamu UNESCO

Destrukci Hatry odsoudil v červnu 2015 výbor UNESCO a ničení památek označil za barbarský čin.

Hatra je městská pevnost ležící mezi řekami Eufrat a Tigrid. Založena byla v 1. století před naším letopočtem. Kdysi sloužila jako významné náboženské a obchodní středisko a nacházely se v ní obrovské chrámy.

Foto: Stringer, Reuters

Boje u iráckého města Hatra. Na snímku vůz, který používali bojovníci Islámského státu

Bojovníci IS se ničení památek dopouštěli i jinde v Iráku, například ve starověkém městě Nimrúd. Terčem cílené devastace se stala i kulturní sídla a předměty v Sýrii, kde se rovněž islamisté zmocnili části území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám