Hlavní obsah

Vyšetřovatelé nevěří, že list k útoku z Dortmundu psali islamisté

Němečtí vyšetřovatelé mají pochybnosti o tom, že dopisy nalezené na místě úterního útoku na fotbalisty Dortmundu napsali islamisté. Informovaly o tom v pátek německé rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR a list Süddeutscher Zeitung s odvoláním na zprávu vyšetřovatelů.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Autobus fotbalistů klubu Borussia Dortmund poničený výbuchem

Článek

Vyšetřovatelé podle zprávy německých médií tvrdí, že mají „vážné pochybnosti“ o tom, že by text byl napsán radikálními islamisty. Vyšetřování pokračuje několika směry, včetně možného motivu pravicového či levicového extremismu.

Na místě úterního útoku byly nalezeny tři dopisy se stejným textem, který začíná slovy o Alláhovi. Dále se v něm píše o berlínském útoku, který si v prosinci vyžádal 12 mrtvých a desítky zraněných, či o zapojení Německa do boje proti organizaci Islámský stát (IS). Uvádí se v něm také, že sportovci a další prominenti v Německu i v jiných „křižáckých zemích“ jsou nyní na „listině smrti“ IS.

Jiný způsob

Neznámý autor dopisu v něm také požaduje, aby Německo o stáhlo průzkumné letouny Tornado využívané v boji proti IS a aby uzavřelo základnu amerických vojsk v západoněmeckém Ramsteinu.

Už dříve se v médiích objevily názory expertů, že dopis nepsali islamisté. Neodpovídá to mimo jiné dosavadním zkušenostem evropských bezpečnostních sil s IS, který se k útokům hlásí jiným způsobem.

Autobus s fotbalisty bundesligového Dortmundu v úterý večer cestou na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem poškodily tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice, kde se podrobil operaci. Zraněn byl i jeden z policistů, který autobus doprovázel.

Reklama

Výběr článků

Načítám