Hlavní obsah

Světový tisk ostře proti vítězství Bushe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovuzvolení George W. Bushe prezidentem Spojených států světová média nevítají. Britský Daily Mirror přinesl ve čtvrtek na titulní stránce fotografii udiveného Bushe sahajícího si na hlavu - titulek hlásá: Jak mohlo být 59 017 382 lidí tak hloupých? Francouzský list Le Figaro tvrdí, že Bush se může zlepšit: bude se chtít zapsat do dějin.

Článek

Britské deníky věnují Bushovu vítězství většinou titulní strany.

Daily Mail přináší hlavní zprávu s kousavým titulkem Pochod morální většiny - naráží tak na jeho republikánskou kampaň založenou na odporu vůči potratům; The Daily Telegraph je věcnější - vše shrnul do analytického článku nazvaném Bush se vrací triumfující; Guardian svou deziluzi shrnul do příspěvku s titulkem A teď ... ještě čtyři roky.

The Independent byl ještě drsnější - titulní stránku má vyvedenou v černé barvě, na níž je šest fotografií: fotografie vězňů z Guantánama, amerického vojáka před tankem, týraného vězně v Abú Ghrajb, snímky z protiválečné demonstrace a ropovodu - na poslední fotografii je sám Bush. Vše doprovází stručné poselství zaznamenané v titulku: Čtyři roky navíc.

Jen bulvární deník Sun si vystřelil z demokrata Johna Kerryho: v narážce na jeho obličej přinesl článek s titulkem: Proč jsi protáhl svou tvář? (a prohrál volby)

Německo: Evropo, smiř se

Evropě nezbývá než spolupracovat s americkou vládou, a lze doufat, že staronový Bush bude razit smířlivější politiku než v uplynulém volebním období. Tvrdí komentáře německého tisku.

"Musíme si přát, aby Bush přestal být Bushem, tedy méně arogantní a méně přesvědčený o své neomylnosti, a aby více naslouchal - ve svém vlastním zájmu. Neboť v příštích čtyřech letech bude Amerika potřebovat spolehlivé přátelé připravené pomoci," napsal týdeník Die Zeit. "Jak jinak chce Bush zastavit íránský a severokorejský atomový program, zachránit dolar, přemoci teror, a zabezpečit rozvoj demokracie v Iráku"?

Deník Süddeutsche Zeitung varuje před tím, aby se Evropa začala vůči USA vymezovat jako protipól velmoci. "Evropa ví, na čem s Bushem je. Tato Amerika bude pokračovat v globální válce proti teroru a nebude váhat nasadit vojenskou sílu kdykoliv a kdekoliv to bude jako jediná supervelmoc považovat za nutné," píše list.

Na poplach bije levicový Neues Deutschland, podle kterého si američtí voliči vybrali válku místo míru. "Bush je možná vystrašil a zlákal, ale oni se nechali. Z toho bohužel plyne střízlivý výsledek, že Bush už není prezident menšiny ... Americká společnost, nejen její vláda, odmítla naději na mírovou politiku," píše levicový list.

Francouzi: Bush se zlepší

Zklamání vyjadřuje také francouzský tisk. Výsledky voleb listy označují za vítězství konzervativní, tradiční, případně reakční Ameriky. Le Parisien tvrdí, že je vše špatnou zprávu vnímá 65 procent lidí, opak si myslí 23 procenta. Bushovo vítězství označuje za studenou sprchu pro Evropu.

Deník Le Figaro napsal, že je neodkladně nutné chopit se příležitosti k obnovení důvěry ve vztazích s USA. Podnět by přitom měl vzejít z této strany Atlantiku, nelze čekat, až nějaké gesto udělá Bush. Podle něj se, ale může "polepšit". Bude se totiž více starat o své místo v dějinách a dbát na konsens. "Tuto tendenci je nutno u Bushe povzbuzovat," napsal list.

Levicový Libération píše, že Bushovo znovuzvolení dovršilo "konzervativní revoluci" posledních deseti let. "Amerika začátku 21. století je reakční. Popíchnutá strachem zrozeným 11. září 2001 se může stát ultra a agresivní," napsal list. "Nová reakční většina seskupená kolem Bushe upevnila svou nadvládu nad demokracií v Americe. Zbytek světa toho může litovat, ale bude se muset této skutečnosti přizpůsobit."

Polsko s rozpaky

Výpady na Bushe nešetří ani polský tisk. List Gazeta Wyborcza tvrdí, že¨měl ztrátou křesla šéfa Bílého domu zaplatit za bezvýslednou intervenci v Iráku. "Jestliže mu Američané vyslovili důvěru, znamená to, že válku považují za nástroj politiky," píše deník. Jeho triumf údajně znamená prohru liberální Ameriky otevřené vůči Evropě.

Také deník Rzeczpospolita upozorňuje na antipatie Evropy vůči Bushovi. To se však netýká Polska. V Polsku se totiž Bush těší téměř takové podpoře, jako v rodném Texasu, což ovšem neznamená podporu nekritickou, míní autor článku.

Slováci připomínají Irák

Slovenský tisk se shoduje, že volby ještě více prohloubily politické rozdělení USA. "Bez ohledu na to, kdo bude prezidentem, je už teď jasné, že rozdělená země je po těchto volbách ještě více rozpolcenější: Kerry a Bush Ameriku rozčísli téměř na dvě různé části," napsalo Sme.

Jak je možné, že Bush uspěl, když se poprvé stal prezidentem proti vůli většiny voličů, jen na základě rozhodnutí soudu, začal spornou válku na základě nepravdivých argumentů a nebyl schopný ji dotáhnout do úspěšného konce, způsobil, že OSN dnes vypadá jako diskusní klub, a že USA ve světě nemá rádo tolik lidí jako dosud nikdy? ptá se list Pravda. Svůj hlavní článek nazval: Vítězný Bush: přicházejí skvělé roky. Ironicky podotýká, že jak pro koho.

Reklama

Související články

Telefonáty v USA: nechoďte volit, jste staří

Senátor John Kerry povolí sňatky homosexuálům, telefonuje v úterý ráno anonym lidem v Michiganu. V New Jersey neznámý muž tvrdí, že válečný hrdina z Perského...

Bílý dům prohlásil za vítěze voleb Bushe

Bílý dům ve středu ráno tamního času oznámil, že republikán George W. Bush (58) získal od voličů nový mandát. Podle šéfa jeho úřadu Andrewa Carda získal Bush...

Výběr článků

Načítám