Hlavní obsah

Kanada zůstane uprchlíkům otevřená, řekl premiér Trudeau

Washington

Kanadský premiér Justin Trudeau v pondělí řekl, že jeho země zůstane nadále uprchlíkům otevřená. Řekl to na společné tiskové konferenci po jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem ve Washingtonu. Kanada zastává jiný přístup, než USA. Ty se prostřednictvím Trumpova dekretu snaží zakázat vstup lidí z vybraných, převážně muslimských, zemí.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Kanadský premiér Justin Trudeau (vlevo) a americký prezident Donald Trump na společné tiskové konferenci.

Článek

„Kanada chce nadále zůstat otevřená pro uprchlíky, nehodlá ale podcenit bezpečnost,” řekl Trudeau. Zároveň poznamenal, že pokud jde o syrské uprchlíky, které severní soused USA přijímá, nebude Kanada Spojené státy nijak poučovat.

Trump se naopak staví proti přijímání běženců ze Sýrie a azylové programy zmrazil. Platnost příslušného dekretu soud sice pozastavil, ale právní bitva o jeho osud neskončila. Ministerstvo spravedlnosti USA chce, aby federální soud zatím neřešil zmrazený Trumpův dekret o migraci, dokud neskončí řízení u odvolacího soudu.

Kanada v loňském roce přijala 40 tisíc syrských uprchlíků, připomíná agentura DPA. „Přijali jsme uprchlíky ze Sýrie, ale bezpečnost jsme vždy brali velmi vážně,” řekl v pondělí Trudeau. Dodal, že tím nekomentuje Trumpovy postoje k migraci. „Byly časy, kdy jsme se lišili v našich přístupech k věci, a vždy to probíhalo rozhodně a zdvořile,” dodal kanadský premiér.

Lepší obchodní vztahy

Donald Trump na tiskové konferenci prohlásil, že chce vylepšit vzájemné obchodní vztahy s Kanadou. Reagoval tak na dotaz novinářů k možným změnám Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), kterou americký prezident považuje za špatnou.

Trudeau uvedl, že mnoho Kanaďanů hledí na očekávané změny dohody s obavami, neboť jejich pracovní místa závisejí na propojení americké a kanadské ekonomiky. „Miliony pracovních míst na obou stranách hranice jsou závislé na vztazích a obchodování mezi USA a Kanadou,” řekl Trudeau.

„Obchodní vztahy s Kanadou jsou velmi výjimečné. A my je ještě vylepšíme," řekl Trump. Dodal, že situace na severní hranici USA je naprosto odlišná od té jižní mexické. „Po mnoho a mnoho let bylo obchodování (s Mexikem) vůči USA nespravedlivé,” řekl amerických prezident.

Trump během předvolební kampaně opakovaně hovořil o tom, že NAFTA je překonaná a že na dohodu, pokud jde o obchodování s Mexikem, Spojené státy doplácejí, proto je nezbytné přistoupit k jejímu přepracování.

Reklama

Související články

Vrah z quebecké mešity byl tichý student

Sedmadvacetiletý student Lavalovy univerzity v Quebeku stanul v pondělí poprvé před soudem a vyslechl si obvinění z vraždy šesti lidí v islámském středisku....

Výběr článků

Načítám