Hlavní obsah

Po masakru v mešitě v Quebeku zatkli útočníka, v autě měl zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Québec
Aktualizováno

Kanadská policie zadržela dva mladé muže v souvislosti s útokem v mešitě v Quebeku. Střelbu z nedělního večera nepřežilo šest lidí a dalších pět je v kritickém stavu. Policie později uvedla, že ze spáchání útoku podezřívá jen jednoho ze zadržených. Podle serveru Le Soleil u něj policisté našli tři zbraně. Podezřelý se nakonec přihlásil telefonicky sám.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Policisté před mešitou v kanadském Quebeku, kde bylo zastřeleno šest lidí.

Článek

Původně se uvádělo, že v mešitě střílelo víc útočníků. Policejní zdroje ale podle serveru Daily Mail v pondělí prozradily, že zřejmě šlo o jediného útočníka.

Útok se udál v islámském kulturním centru krátce po nedělní 20. hodině místního času. Svědek Hamid Nadji vylíčil, že jednu z obětí vrah střelil z bezprostřední blízkosti do obličeje. „Další tři lidé zemřeli, protože se snažili toho muže dopadnout,“ řekl Nadji. Dodal ještě, že jeden střelec z místa dvakrát odešel, aby znovu nabil zbraň.

Někteří svědci tvrdí, že střelec maskovaný lyžařskými kuklami křičel Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký), ale jeho přízvuk byl místní. V Quebeku je úředním jazykem francouzština.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE:Teroristický útok v quebecké mešitě: na místě jsou mrtví a zraněníVideo: Reuters

Pušky na zadním sedadle

Policie podle serveru Le Soleil krátce po útoku zatkla dva studenty místní Lavalovy univerzity, a server BBC dodával, že policie už po nikom jiném nepátrá.

Úřady, jež útok považují za teroristický, posléze zadržené jmenovaly. Jedná se o Alexandra Bissonnetta a Mohameda el Khadira. Policie však později informovala, že ze spáchání útoku je podezřelý jen první jmenovaný, Maročana označila za svědka.

Zatímco podezřelý střelec byl dopaden hned u mešity, Maročana zadrželi až o 24 kilometrů dále. Kanadský server Le Soleil uvedl, že na zadním sedadle mitsubishi 27letého muže policisté nalezli nejméně jednu pistoli a dvě pušky podobné AK-47. Vyšetřovatelé následně provedli domovní prohlídky u obou podezřelých.

Policie později také potvrdila dřívější zprávu sdělovacích prostředků, že se útočník přihlásil sám a k činu se přiznal. Údajně ho tížilo svědomí a chtěl se zastřelit. Policie informovala, že muž volal na tísňovou linku 911 a slíbil spolupráci.

Útok se udál jen pár hodin poté, co kanadský premiér Justin Trudeau kritizoval zákaz vstupu občanům ze sedmi zemí Blízkého východu a severní Afriky do USA.

Zástupkyně quebecké policie Christine Coulombeová uvedla, že obětem bylo mezi 35 a 70 roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám