Hlavní obsah

Peking se opět dusí ve smogu, lidé chodí s rouškami na tvářích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská metropole Peking je znovu po krátké době zahalena vrstvou smogu. Koncentrace škodlivých prachových částic dvacetkrát přesáhla mezinárodně povolený limit. Peking v prosinci kvůli smogovému znečištění vyhlásil na několik dní nejvyšší, červený stupeň smogového znečištění, k němuž se vázalo mnoho dopravních a pracovních omezení. Nyní je vyhlášen stupeň oranžový.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Lidé v Pekingu nosí kvůli smogu roušky

Článek

Podle agentury AFP byl v neděli znovu nad metropolí šedivý štiplavý smog, v historickém středu města bylo vidět turisty s rouškami na tvářích.

Koncentrace miniaturních prachových částic přesáhla podle měření amerického velvyslanectví 500 mikrogramů na metr krychlový. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom považuje za bezpečnou maximální hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 25 mikrogramů na metr krychlový během jednoho dne.

Za hlavní zdroj znečištění se považuje spalování uhlí při topení a výrobě elektřiny. Červený stupeň smogové pohotovosti platil v Pekingu od 16. do 21. prosince. Úřady tehdy nařídily uzavřít školy a omezit provoz v některých podnicích a továrnách. Byla uzavřena staveniště a omezen provoz automobilů.

Podle agentury Nová Čína byl od pátku červený stupeň vyhlášen znovu ve 24 městech na severu Číny. V neděli se ve většině z nich situace zlepšila, červený stupeň zůstává v Š'-ťia-čuangu. V tomto středisku provincie Che-pej měřiče pevných částic zaregistrovaly v prosinci hodnotu přes 1000 mikrogramů na metr krychlový.

Reklama

Výběr článků

Načítám