Hlavní obsah

L-159 české výroby bombardují islamisty denně, nepoleví ani o svátcích

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irák

Letouny L-159 české výroby v Iráku nezahálejí. Již několik týdnů každodenně čtyři stroje, které Irák dosud nakoupil, vyrážejí z letiště Balád bombardovat pozice islámských radikálů do obklíčeného Mosulu.

L-159 v IrákuVideo: Novinky

 
Článek

Podle českých vojáků byly letouny nasazeny do ostrých bojů rekordně rychle. „Ani ne rok po nákupu už s nimi bojují. Tak rychle snad žádné letadlo nebylo nasazeno,“ řekl Právu jeden z vojáků českého týmu pilotů a techniků, kteří iráckým kolegům pomáhají při přípravě a ošetřování letounů.

Stejně tomu bylo i v pátek. Iráčtí technici pod dohledem českých kolegů před leteckými úly na baládském letišti připravili dva letouny L-159 zvané Alca a na každé křídlo zavěsili dvě čtvrttunové bomby.

Naši velitelé si do bojů přímo žádají L-159, protože dokážou dobře zaměřit cíle
generál Faláh

„Bojuje se o Mosul a irácká strana letouny každý den posílá do těchto bojů,“ řekl českým novinářům velitel českého poradního týmu. Z bezpečnostních důvodů nechce zveřejnit své jméno. Kromě L-159 využívají irácké vzdušné síly i stíhačky F-16, které získaly od Američanů. Do Baládu čeští instruktoři přiletěli před třemi týdny, kdy vystřídali první jednotku poradců.

L-159 bombardují islamisty denně…

Domů se vrátí až v březnu, a tak budou muset v muslimské zemi strávit i Vánoce. Podle jejich velitele se dá čekat, že budou muset pomáhat při přípravě letadel do boje s Islámským státem (IS) i o Štědrém dni.

Foto: Oldřich Danda , Právo

Letouny L-159 v iráckých barvách vyráží do bitvy o Mosul. Pod křídly nesou dvě čtvrt tunové bomby.

„Mise probíhají každý den, tak počítám, že i Štědrý den bude jako každý jiný běžný den. Ti, kdo nebudou muset zajišťovat činnost letecké jednotky, se budou připravovat na svátek, abychom si večer mohli společně sednout a dát si večeři,“ poznamenal.

Většina vojáků, kteří teď v Baládu slouží, v misích už byla a Vánoc mimo domov se neděsí. „Mám sice službu, ale večer se přes sociální sítě spojím s rodinou, tak to bude fajn,“ řekl Právu jeden z vojáků.

Zatím mají jen „hloupé“ bomby

Pro české piloty a techniky je to první zkušenost, kdy se nepřímo účastní bojů. „V Česku s ostrou municí nepracujeme skoro vůbec, a tady můžeme,“ poznamenal velitel. Iráčané na L-159 používají pouze tzv. hloupé bomby, které nelze navádět. Český letoun ale dokáže shazovat i řízené pumy a střely.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Iráčtí piloti připravují L-159 ke startu.

Iráčani jsou podle českých učitelů chytří žáci, i když někdy je těžké překonat jazykovou bariéru. „Ale už zvládají celou pozemní proceduru a dokážou připravit sami letadlo k letu,“ dodal český velitel. Strojům ani pilotům podle něj nehrozí velké nebezpečí, protože létají ve víc než kilometrové výšce. „Jsou proto mimo ohrožení ručními raketami,“ dodal.

Od Mosulu třicet minut

Před Vánoci české vojáky přijel do Iráku podpořit i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. „Teď jsme viděli ostrý vzlet letounů, které pocházejí z České republiky. Letí k Mosulu, což je zhruba 30 minut letu,“ řekl Bečvář.

Podle svých slov je hrdý na to, když vidí, že české letadlo je schopné bojovat. Kam piloti bomby shodí, záleží na iráckém vedení. „My ty informace nemáme, ale pravděpodobně půjde o nějaký vojenský přesun nebo soustředění nepřátelských sil,“ dodal generál.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Tým českých leteckých instruktorů přiletěl od iráckého Baládu navštívit před Vánoci náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Situace kolem základny v Baládu, která leží sedmdesát kilometrů severně od Bagdádu, je podle vojáků relativně bezpečná. „Zatím nedošlo k útokům přímo na jednotku,“ řekl Bečvář.

Iráčané jsou s českým letounem spokojeni. Jde podle nich o spolehlivý a jednoduše ovladatelný stroj. Zástupce velitele iráckého letectva generál Faláh pochválil české vojáky i L-159. „Velitelé, kteří řídí útoky, si do bojů přímo žádají L-159, protože letoun dobře operuje nad zemí a také dobře zaměřuje cíle Daesh (IS),“ řekl novinářům irácký generál.

Iráčané koupili od české armády 15 nepotřebných letounů. Výrobce Aero Vodochody stroje postupně modernizuje. Iráčané mají zatím k dispozici čtyři, brzy dostanou další. V Pardubicích, kde je výcvikové centrum, se proto již připravují další čtyři iráčtí piloti.

Letečtí mentoři nejsou jediní čeští vojáci v Iráku. Osmdesát kilometrů jižně od Mosulu je od nedávna tým českých zdravotníků, kteří budou na americké základně ošetřovat zraněné z bitvy s Islámským státem. „Zatím nemáme žádné znepokojivé informace, že by byli vystaveni vysokému nebezpečí, ale stále musíme počítat s tím, že jsou mnohem blíž frontě,“ dodal Bečvář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám