Hlavní obsah

Američan, který chtěl zaútočit na Kongres, půjde na 30 let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cincinnati

Americký federální soud v pondělí poslal na 30 let do vězení Američana, který chtěl loni v lednu během projevu prezidenta Baracka Obamy o stavu unie zaútočit na Kongres Spojených států. Dvaadvacetiletý Christopher Cornell, který sympatizoval s radikálním hnutím Islámský stát, se v srpnu ke vzneseným obviněním přiznal.

Foto: AFP/Butler County Scheriff´s Office, Profimedia.cz

Christopher Cornell, který plánoval útok na Kongers, po svém zatčení.

Článek

Před vynesením rozsudku Cornell svých činů litoval. „Omlouvám se, že jsem všechny vystrašil,” řekl a požádal federální soudkyni Sandru Beckwithovou o druhou životní šanci.

Jakmile však uslyšel rozsudek, jeho chování se změnilo. „Alláh rozhoduje, ne tato soudkyně,” prohlásil při odchodu ze soudní síně. Už dřív před soudem přiznal, že chtěl zavraždit státní představitele a že se snažil podporovat teroristickou organizaci.

Cornell, který je z předměstí Cincinnati, se zajímal o výrobu trubkových bomb, které chtěl k útoku použít. Koupil si také dvě poloautomatické pušky a 600 nábojů, uvedla prokuratura. Zadržen byl loni v lednu ještě před plánovanou cestou do Washingtonu.

Policie totiž na Cornella nasadila tajného informátora. Během pondělního soudního přelíčení tak byl k vidění i videozáznam pořízený skrytou kamerou. Na něm Cornell hovoří s informátorem a sděluje mu svůj plán útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám