Hlavní obsah

Kardinálové způsobili otevřeným listem papeži velký vatikánský skandál

Právo, DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Za skandál označil předseda jednoho z nejvyšších soudů římskokatolické církve otevřený dopis čtveřice kardinálů, jímž žádají papeže o vyjasnění jeho názoru na rozvedené.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Papež František

Článek

„Kterou církev brání tito kardinálové? Papež je věrný učení Kristovu. To, co udělali, je velmi vážný skandál, který by mohl Svatého otce vést dokonce k tomu, aby jim odebral jejich rudé klobouky, jak už se za jiných dob v církvi stalo,“ prohlásil Pio Vito Pinto, děkan Římské roty, jednoho z nejvyšších soudů římskokatolické církve.

Symbolické odebrání rudých klobouků by znamenalo ztrátu kardinálské hodnosti. Pinto ale řekl, že papež takový krok neudělal.

Kardinálové vyzvali v září papeže Františka, aby vyjasnil svůj dokument o rodině Amoris Laetitia (Radost lásky). Podle nich jsou nejednoznačné hlavně pasáže o rozvedených.

Papeže se ptali, zda se třeba svatého přijímání skutečně mohou ve výjimečných případech zúčastnit i rozvedení, kteří znovu uzavřeli manželství. Dopis vzbudil pobouření nejspíš proto, že kardinálové se papeže ptali, zda po Amoris Laetitia existují ještě „absolutní morální normy zakazující svou podstatou ďábelské činy a jež jsou závazné bez jakýchkoli výjimek“. Dali tak najevo, že papežský dokument tyto normy relativizuje a připouští výjimky.

Když František neodpověděl, napsali v listopadu otevřený dopis, aby informovali „celý Boží lid“.  Dopis podepsali Walter Brandmüller a Joachim Meisner z Německa, Carlo Caffarra z Itálie a Raymond Burke ze Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám