Hlavní obsah

Povstalci použili při útocích v Aleppu plyn, tvrdí Damašek

• Aktualizováno

Při útoku na vládní část syrského Aleppa použili povstalci střely s jedovatým plynem. Podle nedělní zprávy syrské agentury SANA mělo dýchací potíže 35 lidí, nikdo ale nezemřel. Šéf politické sekce povstalecké skupiny Fastakim, která bojuje v Halabu, to označil za lež.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Vybombardované domy ve čtvrti Sukkari

Článek

Z útočení chemickými zbraněmi byla nedávno obviněna syrská vláda. Podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vládní jednotky útočily chemickými látkami loni v březnu v Idlíbu. Rusko jako hlavní spojenec Damašku to letos v říjnu v Radě bezpečnosti OSN popřelo.

Povstalci v pátek zahájili ofenzivu proti armádě a snaží se prolomit obklíčení východních čtvrtí Aleppa. Armáda v sobotu ohlásila protiofenzivu.

Syrská televize oznámila, že v západní části města v neděli zemřeli čtyři lidé. Zástupce syrské armády sdělil, že vojsko posiluje své jednotky v okolí města. Východní část Aleppa, kterou mají pod kontrolou povstalci, je v pevném obklíčení od července.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) poskytla vlastní bilanci. Podle ní za dva dny bojů v západní části města zemřelo 38 civilistů a 250 jich bylo při povstaleckých útocích zraněno. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v Sýrii síť informátorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Asad s podporou letectva útočí na Aleppo

Syrská armáda zahájila v Aleppu protiofenzivu proti povstalcům, kteří se od pátku snaží prolomit obklíčení čtvrtí spadajících pod jejich kontrolu, informovala...

Výběr článků

Načítám