Hlavní obsah

Nálety a dělostřelba. V Aleppu se po skončení příměří opět naplno válčilo

– Aleppo

Bitva o ovládnutí syrského města Aleppo se po vypršení příměří opět naplno rozhořela. Klid zbraní skončil v sobotu večer, nedlouho po tom už se opět válčilo. Ve městě proti sobě stojí syrská armáda podporovaná Ruskem a protirežimní povstalci. Agentura Reuters s odvoláním na pozorovatele a povstalecké skupiny informovala o náletech, ostřelování i pozemní ofenzivě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští rebelové bojující severně od AleppaVideo: Reuters

 
Článek

Humanitární příměří vyhlásilo ve čtvrtek Rusko, jehož letectvo svými nálety podporuje vládní síly prezidenta Bašára Asada.

Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, zasáhly syrské a ruské nálety klíčovou frontovou linii na jihozápadě města. Propukly rovněž prudké přestřelky mezi vládními silami a povstalci, kteří ovládají východní část Aleppa. Zpravodaj agentury AFP slyšel dělostřelbu v celé oblasti.

Z města se během příměří nepodařilo evakuovat raněné, ani nemohly dorazit konvoje s humanitární pomocí, protože OSN nedostala dostatečné bezpečnostní záruky od stran konfliktu. [celá zpráva]

Moskva v sobotu další prodloužení klidu zbraní neoznámila. Zatím není jasné, zda příměří bude pokračovat i v neděli.

Povstalci odmítají odejít

Syrská a ruská armáda vyzvaly už dříve obyvatele Aleppa i bojovníky, aby město opustili určenými koridory, povstalci ale odmítli. Syrský režim se podle nich chce jen zbavit svých oponentů ve městě.

„Nikdo koridory nepoužil. Hrstka lidí, která se pokusila odejít, musela čelit ostřelování v blízkosti koridorů a město nemohla opustit,“ řekl zástupce povstalecké skupiny Fastakim, která v Aleppu působí. Ostřelování a střety v některých částech města podle něj pokračovaly jako obyčejně.

Syrská státní média tvrdí, že rebelové brání civilistům opustit východní čtvrť města.

Boje o Aleppo byly obnoveny v září po přerušení předchozího příměří a podle ochránců lidských práv si vyžádaly stovky mrtvých. V obležení se ocitlo na 250 tisíc obyvatel.

Dohodě o ukončení bojů brání kromě jiného neshody mezi Ruskem a USA, které podporují opačné strany konfliktu a neshodují se v otázce oprávněné opozice a teroristů. Válka v Sýrii si od roku 2011 vyžádala již více než 300 tisíc mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Povstalci se z Aleppa dobrovolně nestáhnou

Povstalci v syrském městě Aleppu odmítli výzvy Ruska, aby se dobrovolně stáhli. Rusko oznámilo v úterý dočasné přerušení náletů a už dříve na čtvrtek avizovalo...

Výběr článků

Načítám