Hlavní obsah

Jemen uzavře třídenní příměří s povstalci

Saná

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí souhlasí s uzavřením příměří se šíitskými protivládními povstalci. Oznámilo to v pondělí podle agentury Reuters jemenské ministerstvo zahraničí. Klid zbraní by měl platit 72 hodin, prezident Hádí ale nevyloučil jeho prodloužení, pokud povstalci splní další podmínky.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Hořící sklad zbraní na okraji jemenské metropole Saná po zásahu saúdskoarabských letounů.

Článek

„Prezident souhlasil s vyhlášením příměří na 72 hodin s možností jeho prodloužení,” uvedlo ministerstvo. Oboustranné zastavení palby může podle vlády trvat i déle, pokud povstalci ukončí obléhání města Taíz a zahájí spolupráci s vojenskou komisí (DCC), která dohlíží na dodržování příměří.

Uzavření příměří v pondělí podpořila také Saúdská Arábie, která vede vojenskou koalici podporující jemenskou vládu. Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr zdůraznil, že klid zbraní musí dodržovat i povstalci. Dodal také, že kvůli neúspěchům dřívějších vyjednávání o uzavření míru je k dohodě skeptický.

Konflikt mezi vládou a šíitskými rebely v Jemenu trvá od roku 2014. Šíité s podporou Íránu nejprve obsadili hlavní město Saná a postupně dobývali další území. Od loňského března jemenskou vládu podporuje koalice vedená Saúdskou Arábií.

Podle údajů OSN při konfliktu zahynulo více než 10 000 lidí, především civilistů. Saúdská Arábie je v poslední době terčem kritiky kvůli tomu, že oběťmi náletů na povstalce jsou velmi často civilisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám