Hlavní obsah

Americký torpédoborec se stal u Jemenu opět terčem palby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký torpédoborec USS Mason se stal ve středu opět terčem palby vedené z Jemenu. Podobně jako v neděli vyvázl, aniž by byl zasažen. Palbu opětoval, uvedli američtí představitelé podle agentury Reuters. Spojené státy se tak dostávají pod tlak, protože těžko mohou nechat palbu bez odvety. To by ale znamenalo zatažení do vleklé občanské války.

Foto: Reuters

Torpédoborec USS Mason (DDG 87) připlouvá na Floridu.

Článek

Na loď doprovázející další plavidlo USS Ponce opět mířily dvě rakety z vypálené z oblasti ovládané šíitskými povstalci. Ani jedna torpédoborec nezasáhla. Zdroj z Pentagonu agentuře Reuters sdělil, že USS Mason vypálil obranné salvy.

Podobnému útoku čelil torpédoborec třídy Arleigh Burke v úžině Báb al-Mandáb oddělující Adenský záliv od Rudého moře už v neděli. I tehdy na něj mířily dvě rakety. Po detekování první provedl úhybný manévr. Také vypálil na svou obranu tři antirakety SM-3. [celá zpráva]

Americký představitel, jehož bez uvedení jména citovala agentura Reuters, řekl, že z vyšetřování prvního incidentu vyplývá, že šíité použili lehké čluny, aby si pomohli nasměrovat rakety. USA se při vyšetřování zaměřují také na možnost, že radar, který mají šíité pod kontrolou v Jemenu, mohl poskytnout informace o pozici lodě.

Chystají se odvetné údery?

Húsíové však popírají, že by za útokem stáli. K deset dnů starému útoku na loď Spojených arabských emirátů, kvůli kterému USS Mason pluje v úžině, se šíité přihlásili. [celá zpráva]

USA už v úterý naznačovaly, že by mohly provést odvetné údery. Po středečním útoku je to pravděpodobnější. Byly by zavlečené do dalšího konfliktu na Blízkém východě, do občanské války mezi vzbouřenými šíity a příznivci bývalého jemenského prezidenta Alího Sáliha a stávající vládou, kterou podporuje Saúdská Arábie.

Kvůli nevybíravému útoku Saúdů přitom USA zvažují omezení pomoci Rijádu poté, co při náletu na pohřební síň zahynulo 140 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám