Hlavní obsah

Europarlament chce nabrat desítky nových zaměstnanců, náklady by přesáhly 50 miliónů

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ač se instituce Evropské unie zavázaly ke snižování počtu pracovníků, největší poslanecké frakce Evropského parlamentu nyní chtějí peníze na nábor dalších desítek nových zaměstnanců. Návrh frakce předložily rozpočtovému výboru jako jednu z úprav rozpočtu na rok 2017.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Článek

O plánu lidoveckých europoslanců a evropských socialistů v úterý informoval Český rozhlas. Frakce návrh předložily rozpočtovému výboru, který o něm bude hlasovat ve středu.

Pokud návrh schválí výbor a následně europarlament na plenární schůzi, všechny poslanecké frakce budou moci dohromady rozšířit počet svých zaměstnanců o 76 lidí. Pro unijní rozpočet to bude náklad ve výši v přepočtu přes 50 miliónů korun.

Není to vhodné, míní Dlabajová

Proti nabírání personálu se staví frakce evropských liberálů, jejíž členkou je i česká europoslankyně Martina Dlabajová (ANO). „Já a moje frakce jsme proti tomu. Kolegové budou hlasovat proti tomuto návrhu. Myslíme si, že teď není vhodná doba na to, aby se přijímali zaměstnanci do politických frakcí. Není to vhodné a příliš důvěryhodné,“ řekla Novinkám.

Pořádnou debatu o tomhle tématu jsem tady nezažil.
Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), europoslanec

Pro není ani europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který patří do lidovecké frakce, jež návrh předkládá. „Je to k diskuzi. Nejsem úplně zastáncem toho návrhu. Souhlasím spíše s tím trendem, aby bylo míň lidí a byli kvalitní. Diskuze bude probíhat ve středu dopoledne,“ sdělil Novinkám.

Nejdříve by podle něj bylo potřeba představit důkladnou personální analýzu lidí ve všech frakcích, aby se nabírání nových zaměstnanců odůvodnilo. „Nejvíce lidi štve, když se lidi přijmou a není k tomu odůvodnění. Pořádnou debatu o tomhle tématu jsem tady nezažil,“ zdůraznil.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Naopak si dokáže představit, že by se přijali lidé do sekretariátu Evropského parlamentu. „To by mi přišlo smysluplnější. Tam lidi opravdu v současné době nestíhají, musí řešit ty akutní věci a dělají i o sobotách,“ míní Zdechovský. Doplnil, že žádný takový konkrétní plán ale prozatím na stole není, pouze se o něm už dva roky mluví.

Reklama

Výběr článků

Načítám