Hlavní obsah

Jordánsko nezvládá migraci, vnitro mu chce poslat dalších deset miliónů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Jordánsko

Deset miliónů korun by mělo v brzké době putovat z Česka do Jordánska na pomoc zemi s řešením uprchlické krize. Jordánsko se stále potýká s návaly syrských migrantů, přičemž tamní vláda už nemá kde brát prostředky. I proto Jordánsko v uplynulých dnech vyslalo nouzové volání a žádá o urgentní finanční pomoc evropské státy.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Uprchlický tábor Zátarí byl otevřen v červenci roku 2012 v reakci na zvýšený počet uprchlíků ze Sýrie kvůli občanské válce, která vypukla v roce 2011.

Článek

Na začátku září 2016 požádalo Jordánské království, prostřednictvím svého zastoupení v Bruselu, Evropskou unii a členské státy o urychlenou finanční pomoc pro řešení migrační situace, informuje členy vlády dokument ministerstva vnitra, s nímž se Právo seznámilo.

Ani ne před měsícem přitom kabinet už schválil 40 miliónů korun na pomoc vládě v Ammánu, a to pro uprchlický tábor Azraq, kde má být vystavěno 456 nových ubytovacích jednotek a dalších 3544 má být opraveno.

Jenže částka putovala Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Stejného adresáta měla i loňská pomoc, a to 45 miliónů Kč, které česká vláda poslala na rozvoj uprchlického tábora Zatárí.

Vnitro může uvolnit 10 miliónů

Nóta jordánského zastoupení v Bruselu podle vnitra upozorňuje na extrémní uprchlickou zátěž, které je země vystavena. Poukazuje i na fakt, že většina podpory, která je ve prospěch Jordánska poskytována, směřuje mezinárodním organizacím.

Jordánská vláda se naopak potýká s nedostatkem prostředků při zajišťování potřeb syrských uprchlíků. Vnitro je nyní připraveno urychleně dodatečných deset miliónů uvolnit ze svých zdrojů vyčleněných na asistenci uprchlíkům v zemích jejich původu.

Souhlasit ale musí vláda, přičemž není pochyb, že se ministři na takovém kroku shodnou. Vláda dává přednost cílené podpoře zemí, které jsou ohroženy migrací nebo vojenskými konflikty, a finanční dary jsou tudíž podle ministrů správnou cestou.

Kromě finanční podpory i vojenská

Letos vláda vyčlenila celkově na pomoc s uprchlickou krizí celkem 150 miliónů, přičemž Jordánsko patří mezi prioritní země, a to jako důležitý spojenec v boji proti Islámskému státu.

Vedle finanční pomoci se letos na pomoci Jordánsku podílelo také ministerstvo obrany. Vojáci do země poslali ze svých zásob téměř osm miliónů kusů munice do útočných pušek a kulometů v hodnotě 14 miliónů korun. Dar byl pro tamní ozbrojené a bezpečnostní sily.

Anketa

Je částka 10 miliónů korun na pomoc Jordánsku dostačující?
Ano
62 %
Ne
38 %
Celkem hlasovalo 1359 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám