Hlavní obsah

V Berlíně stále žije přes pět tisíc uprchlíků v tělocvičnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve sportovních halách německé metropole žije stále přes 5000 uprchlíků, i když se počty běženců přicházejících do Berlína letos výrazně snížily. Zahraničním novinářům to v úterý řekl Andreas Germershausen, který na berlínské radnici zodpovídá za otázky integrace a migrace. Do konce letošního roku by se podle něj všechny tělocvičny měly vrátit svému původnímu účelu.

Foto: Profimedia.cz

Migranti v tělocvičně v severoněmeckém Stern-Buchholzu. Snímek ze září 2015

Článek

Zatímco loni přišlo do hlavního města spolkové republiky 52 000 běženců, letos zatím jen asi 13 000. Velká část z nich - 8000 - přitom dorazila už v lednu a únoru, od března se jejich počet i v důsledku dohody Evropské unie s Tureckem snížil na přibližně 800 měsíčně.

V Berlíně je nyní 43 000 míst pro uprchlíky, z nichž 38 500 je obsazeno. Přes 23 000 z těchto míst je přitom v takzvaných nouzových ubytovnách, ve kterých by běženci měli běžně setrvat jen dva až tři měsíce, než se přestěhují do lepšího. Ve skutečnosti v nich někteří uprchlíci ale žijí i déle než rok.

Podle Diany Hennigesové z občanské iniciativy Moabit hilft je dlouhodobý pobyt v jednom z rozsáhlých komplexů nouzového ubytování, jakým je například areál bývalého letiště Tempelhof, značnou brzdou v integraci, která výrazně snižuje pravděpodobnost, že se migranti naučí dobře německy a zapojí se do běžného života.

Otřesné podmínky

Konkrétně na Tempelhofu ještě dnes žije asi 1500 běženců. Bydlí v hangárech v malých buňkách o velikosti do 25 metrů čtverečních, které nemají střechu a místo dveří jen černý závěs. Na šesti palandách má ubytování až 12 lidí.

Právě neuspokojivé ubytování považuje Hennigesová stejně jako Christian Thomes z neziskové organizace Caritas za největší problém běženců. "Je to skutečně katastrofa, co se v Berlíně děje," míní Hennigesová.

Hovoří přitom o tělesně postiženém muži, který žil ve třetím patře ubytovny, jež neměla výtah, nebo o ženě ve vysokém stádiu těhotenství, která byla ubytovaná jen ve sportovní hale.

Právě ve sportovních halách německé metropole žije dodnes 5300 uprchlíků. Nikdo přitom nepočítal s tím, že budou tímto způsobem tak dlouho využívané. Nové ubytovací kapacity ale vznikaly dosud pomalu. I tak berlínská radnice ubezpečuje, že nejpozději do konce roku budou všechny městské tělocvičny znovu k dispozici sportovcům.

Reklama

Výběr článků

Načítám