Hlavní obsah

Vlna teroru v Evropě ještě nedosáhla vrcholu, varuje expert

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlna teroristických útoků, které v poslední době zasáhly Evropu, má zesilující tendenci, ale džihádistická zvěrstva ještě nedosáhla vrcholu. Prohlásil to Boaz Ganor, šéf protiteroristického institutu (ICT) v izraelském Herzliji.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Žena objímá chlapce nedaleko místa útoku kamiónem v Nice.

Článek

„Evropané na to nejsou zvyklí. Teď ale budou muset být odolní a hlavně budou potřebovat schopné bezpečnostní síly,“ řekl podle listu The Jerusalem Post. Útok v Nice podle Ganora spáchal buď „osamělý vlk“, nebo malá teroristická buňka, která operovala bez přímé podpory Islámského státu (IS).

„Takoví útočníci se inspirují IS, ale nejsou nutně jeho součástí. Podle mého odhadu je Nice právě tento případ,“ dodal. EU by podle něj měla vytvořit mezinárodní protiteroristickou organizaci.

„Nejde o mezinárodní spolupráci, i když se v poslední době zlepšuje, ale spíše o orgán, který řídí boj proti terorismu,“ vysvětlil.

„Řídí třeba sběr informací z tzv. otevřených zdrojů včetně sociálních sítí a poskytuje i včasné varování všem členským zemím.“

Je třeba dát správným lidem zbraně, tvrdí

Také podle Ja´akova Amidrora, bývalého bezpečnostního poradce premiéra Benjamina Netanjahua, zatím není jasné, zda masakr v Nice spáchal „osamělý vlk“ nebo organizovaná skupina.

„Pokud to byl první případ, pro osamělé útočníky chybí řešení. Tajné služby v jejich případě nemají moc šancí,“ řekl.

Současné fungování schengenského prostoru je pro aktuální stav teroristické hrozby nevhodné
Ja´akov Amidror, bývalý bezpečnostní poradce izraelského premiéra

„Jedinou odpovědí je dát správným lidem do rukou zbraně, aby mohli reagovat. Tak se to snažíme řešit v Izraeli,“ uzavřel. Unie by také podle Ganora měla obnovit hraniční kontroly.

„Současné fungování schengenského prostoru je pro aktuální stav teroristické hrozby nevhodné,“ řekl.

Foto: tj, Právo

Podle Jorama Schweitzera z telavivského bezpečnostního institutu si velké množství obětí útoku v Nice lze vysvětlit okamžikem překvapení, které vyvolal „obrovský rozměr“ použitého vozidla.

Související téma:

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Experti u vozu, který najížděl do lidí. Nalezlo se v něm množství granátů a zbraní.

„Tohle je turistická oblast a nikdo na to nebyl připravený. Na něco takového se dá připravit jen stěží. Překvapilo mě, že policisté byli schopni střílet na teroristův projíždějící náklaďák,“ uvedl.

Reklama

Související články

Pražští muslimové odsoudili útok v Nice

Pražští muslimové odsoudili čtvrteční útok ve francouzském městě Nice, při kterém zahynulo 84 lidí. Na svém webu to v pátek oznámila Islámská nadace v Praze....

Výběr článků

Načítám