Hlavní obsah

Další zatčení po útoku v Nice. Atentátník si trasu zkoušel předem

• Aktualizováno

V souvislosti se čtvrtečním teroristickým útokem v Nice na jihu Francie byly zatčeny další dvě osoby, muž a žena. Oznámila to v neděli agentura AFP s odvoláním na soudní zdroje. Trasu útoku si údajně pachatel projel s kamiónem už dva dny předem. Před útokem navíc vybral všechny peníze a přiznal se k radikalizaci.

Foto: Sonja Fraňková Abramowitz

Ilustrační foto

Článek

Pět už dříve zadržených osob - čtyři muži z okruhu atentátníka Mohameda Lahouaieje Bouhlela a jeho bývalá manželka - zůstávají nadále ve vyšetřovací vazbě, potvrdily zdroje AFP.

Zdroj blízký vyšetřování kromě toho AFP řekl, že atentátník si už dva dny před čtvrtečním masakrem projížděl v kamiónu trasu plánovaného útoku.

Jednatřicetiletý Bouhlel překonal ve čtvrtek pozdě večer bezpečnostní bariéru a s 19tunovým kamiónem najel na pobřežní promenádě do zóny vyhrazené pouze pěším, kteří se přišli podívat na tradiční ohňostroj.

Zabil nejméně 84 lidí a přes 200 dalších zranil. Policie atentátníka zastřelila. K pachateli útoku se v sobotu přihlásila teroristická organizace Islámský stát, která ho označila za svého vojáka.

Rodina i sousedé tvrdí, že muž byl psychicky nemocný a roky se léčil. [celá zpráva]

Francie po útoku v Nice posílí přítomnost bezpečnostních složek

Francie po čtvrtečním útoku v Nice posílí přítomnost bezpečnostních složek na svém území. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve v sobotu na Twitteru oznámil, že povolá 12 tisíc mužů z takzvaných operačních rezerv. Francouzské dobrovolníky vybídl, aby se k těmto rezervám připojili.

V současnosti je na území Francie podle ministerstva mobilizováno na 100 tisíc příslušníků bezpečnostních složek: 53 tisíc policistů, 36 tisíc strážníků a 10 tisíc vojáků. Operační rezervy sestávají z devíti tisíc strážníků a tří tisíc příslušníků policie.

"Chtěl bych vyzvat všechny francouzské patrioty, kteří si to přejí, aby se k těmto operačním rezervám připojili," uvedl Cazeneuve.

Související téma:

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Experti u vozu, který najížděl do lidí. Nalezlo se v něm množství granátů a zbraní.

Ministr čelí kritice kvůli bezpečnostním opatřením ve Francii, která byla v posledním půldruhém roce dějištěm tří velkých útoků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám