Hlavní obsah

Muže stáhli zaživa z kůže. Praktiky Tálibánu jsou stále brutálnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktiky radikálů z hnutí Tálibán jsou čím dál tím brutálnější. Dokazuje to i nedávný případ z odlehlé hornaté oblasti Ghór, kterou má toto islamistické hnutí pod kontrolou. Jeden z místních obyvatel tam byl islamisty doslova stažen zaživa z kůže, napsal americký deník The Washington Post.

Foto: Allauddin Khan, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu v afghánské provincii Herát

Článek

Jeden ze vzdálených příbuzných Afghánce Fazla Ahmada byl podezírán z toho, že zabil bývalého velitele Tálibánu. V prosinci přišla odplata. Ozbrojenci vtrhli k Ahmadovi domů a vyřízli mu oči. Jednadvacetiletý Afghánec byl ještě naživu a křičel, když mu začali odřezávat kůži na hrudi, až bylo vidět jeho srdce. Poté tělo muže shodili z vysokého útesu, řekli místní úředníci.

„Stáhli ho zaživa z kůže,” uvedl jeden z poslanců z této oblasti.

Tálibán popřel, že by se na tomto hrůzném činu, jehož záběry se objevily na internetu, podílel.

Ať již stál za zabitím Ahmada kdokoli, jde o další z násilností, které zemi poslední dobou ovládly. Podle místních obyvatel se již 15 let trvající válka stává stále brutálnější, uvedl americký deník.

Foto: Allauddin Khan, ČTK/AP

Bojovník odštepené frakce Tálibánu

„Množství obětí, zejména mezi civilisty, to je zločin – zločin proti lidskosti, proti Afghánistánu a proti našim lidem,” řekl minulý týden novinářům afghánský prezident Ašraf Ghaní.

Inspirují se na internetu

Spojené státy investovaly od roku 2001 přes 100 miliard dolarů do vybudování afghánské armády, policejních jednotek, soudního systému i škol v naději, že se situace v zemi začne postupně navracet do normálu. Tyto výdaje ale měly jen malý vliv na atmosféru hněvu a odplaty, která z Afghánistánu udělala jednu z nejnebezpečnějších zemí na světě.

Brutální násilnosti přitom v zemi nejsou ničím novým. Když v Afghánistánu v 90. letech vládl Tálibán, byly například běžné veřejné popravy. Násilná odplata má navíc v této zemi, stejně jako v sousedním Pákistánu, dlouhou historii. Podle analytiků ale nynější brutalita narůstá v souvislosti s tím, že Tálibán je stále více roztříštěný a operuje v nových oblastech. Mnoho mladých islamistických vůdců tak jedná mnohem nezávisleji a při svém chování se inspiruje nejrůznějšími hrůznými činy na internetu.

„Objevují se desítky případů veřejného bičování, poprav a zabíjení,” uvedl jeden z představitelů provincie Ghazní. Obavy nad zvyšujícím se počtem násilností vyjádřily v nedávných dnech i OSN a organizace Amnesty International.

Jak uvedl Charles H. Cleveland, mluvčí spojenecké mise v Afghánistánu, některé činy „připomínají ty z dob před 11. zářím 2001”. Zda se brutalita v zemi stupňuje, je ale podle něj těžké ohodnotit. Afghánští analytici mají nicméně obavy zejména z toho, že se násilí rozšířilo i do těch oblastí Afghánistánu, které byly dosud relativně klidné a bezpečné.

Za změnami stojí nejspíš i fakt, že starší vůdci Tálibánu již často nejsou naživu a noví mladí velitelé bojují jinak. Často jsou spolu v kontaktu na internetu a vypůjčují si některé brutální praktiky i od ozbrojenců z Islámského státu, který obsadil rozsáhlá území v Sýrii a Iráku.

Před pár dny například skupina bojovníků Tálibánu z provincie Ghazní zabila místního studenta střední školy, kterého vinili z toho, že je špión, tak, že mu uřízli nejprve nos a poté i uši. Podle jiných analytiků násilí jednoduše patří do afghánské společnosti, kde v místních rodinách vždy docházelo k nejrůznějším odplatám a zabíjení a s válkou to nijak nesouviselo.

Nástupce odstraněného vůdce je ještě horší

Někteří si myslí, že americký prezident Barack Obama udělal chybu, když nařídil útok bezpilotním letounem na tehdejšího vůdce Tálibánu. Mulla Muhammad Mansúr byl zabit v květnu. Jeho nástupcem se stal mulla Hajbatulláh Achúndzáda, který se podle expertů bude nyní snažit upevnit svou moc.

Foto: Afghan Islamic Press, ČTK/AP

Hajbatulláh Achundzáda

Achúndzáda je islámským duchovním a bývalým vysoce postaveným soudcem Tálibánu. A podle všeho je ještě více nekompromisní, než byl Mansúr.

„Tálibán se pod vedením Hajbatulláha stal ještě nebezpečnějším,” uzavřel pákistánský bezpečnostní expert Rahímulláh Júsufzai.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám