Hlavní obsah

Počet zadržených migrantů v Maďarsku stoupá

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Od pátku do neděle bylo na území Maďarska zadrženo 457 ilegálních migrantů, což je letos rekordní počet. Přecházejí především přes hranici se Srbskem, kde se jim daří překonávat bezpečnostní plot. Mezi naposledy zadrženými se stále objevují především uprchlíci ze Sýrie nebo Afghánistánu. Objevili se ale i běženci ze Srí Lanky nebo Haiti.

Foto: MTI

Bezpečnostní plot na srbsko-maďarské hranici

Článek

Server maďarské policie uvedl, že v pátek překročilo maďarské hranice 167, v sobotu 213 a v neděli 77 migrantů. Týden předtím bylo od pátku do neděle zadrženo 364 a dva týdny před tím jen 189 běženců.

Začátkem roku bylo na území Maďarska zadrženo v průměru jen deset migrantů denně. Jejich počet však postupně roste. Rekordním z tohoto hlediska zatím zůstává Velikonoční pondělí, kdy bylo zadrženo 255 uprchlíků.

Převaděči se snaží dostat běžence přes plot, který Maďarsko loni postavilo na hranicích se Srbskem a Chorvatskem. Uprchlíci se většinou hlásí k afghánskému, syrskému nebo pákistánskému občanství, objevili se ale mezi nimi také občané Srí Lanky a Haiti.

Poškozený plot

Bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi v pondělí pro televizi M1 uvedl, že po uzavření tzv. balkánské trasy připadá migrantům cesta přes Maďarsko jako schůdnější.

„Domnívají se, že pokud překonají plot na našich hranicích, cesta do západních zemí je volná,” řekl Bakondi.

Foto: MTI

Bezpečnostní plot na srbsko-maďarské hranici

Televize ukázala záběry na hraniční plot se Srbskem, který je na mnoha místech již poškozený. Převaděči drátěnou bariéru většinou prostřihnou v noci a snaží se dírou dostat do Maďarska co nejvíc uprchlíků. Přes den je to prakticky nemožné, protože u plotu hlídají maďarští policisté a vojáci.

Pokud maďarské úřady běžence zadrží, neřeší, z jaké země vyrazili. S největší pravděpodobností se jedná o migranty, kteří zůstali po uzavření balkánské trasy v Řecku a snaží se různými způsoby za pomoci převaděčů dostat dál do Makedonie, Srbska, Maďarska a pak na západ.

Protože od postavení plotu je jeho násilné překonání trestným činem, nelegální migranti jsou postaveni před soud a většinou vypovězeni ze země.

Tábor u hranic s Rakouskem

Rakouský deník Der Standard publikoval před časem reportáž z uprchlického tábora v maďarském městě Körmend, v níž naznačuje, že tento stanový tábor byl postaven u rakouských hranic s úmyslem, aby se migranti mohli nepozorovaně dostat přes zelenou hranici do Rakouska.

Foto: MTI

Uprchlický tábor u města Körmend

„Nechápu, proč nás umístili sem. Stany jsou malé a vlhké,“ stěžuje si 35letý Mahmúd z Bangladéše, který před tím strávil dva měsíce v táboře ve městě Bicske. „Tam jsme bydleli ve zděných domech a měli jsme víc prostoru,“ dodává.

Hotspoty mimo EU

Maďarsko v pondělí oznámilo, že podpoří výhradně takové rozhodnutí Evropské unie, které povede k poklesu přílivu migrantů do Evropy.

„Unie zatím navrhuje pouze taková řešení, která migraci podporují,“ uvedl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Podle šéfa maďarské diplomacie unijní návrhy stále neobsahují lepší ochranu vnějších hranic Unie a schengenského prostoru.

Maďarsko nadále podporuje výstavbu hotspotů mimo území EU. „Tam by se mělo rozhodnout, zda má někdo právo vstoupit na území Evropské unie či nikoli,“ dodal Szijjártó.

Reklama

Související články

V Maďarsku obvinili pět pašeráků lidí

Tři Rumuny a dva Syřany obvinila budapešťská prokuratura z trestného činu převaděčství. Pašerákům lidí hrozí podle agentury MTI až pět let vězení.

Maďarsko posiluje ochranu hranice se Srbskem

Maďarsko posílilo ochranu své jižní hranice. Ministerstvo obrany oznámilo, že dočasné zábrany jsou postupně nahrazovány pevnějším plotem. Ač je balkánská cesta...

Výběr článků

Načítám