Hlavní obsah

U Náhorního Karabachu se dál střílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baku
Aktualizováno

Potyčky mezi ázerbájdžánskými a arménskými vojáky u Náhorního Karabachu pokračují po eskalaci v noci z pátku na sobotu. Tyto boje si vyžádaly nejméně tři desítky mrtvých a jsou označovány za nejvážnější od roku 1994, kdy bylo uzavřeno příměří ve válce o převážně Armény osídlenou oblast, která se za pomoci Arménie odtrhla od Ázerbájdžánu. Další oběti dosud nejsou hlášeny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Náhorního Karabachu se dál střílíVideo: Reuters

 
Článek

Ázerbájdžánská vojska podle karabašského ministerstva obrany, citovaného agenturou Interfax, v noci pokračovala v „agresivních bojových akcích na jižním směru”, s nasazením děl, raketometů a obrněné techniky. Obránci ale podnikají vše nezbytné k odražení útoků.

Naopak podle ázerbájdžánského ministerstva obrany byla dnešní noc „relativně klidná”, jakkoli situace zůstává napjatá. „Arménská strana v noci ostřelovala řadu ázerbájdžánských obcí podél fronty. Mrtví nejsou,” řekl agentuře TASS mluvčí ministerstva.

Arménie přesouvá rakety 

Arménie podle nepotvrzených zpráv médií přesouvá do Náhorního Karabachu jako posily taktické rakety Točka-U, raketomety Smerč a obrněnou techniku. V samém Karabachu úřady údajně mobilizují dobrovolníky a připravují se na povolání záložníků do jednotek, i když současně ujišťují, že mají situaci pod kontrolou.

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo ovládnutí několika strategických výšin a obcí v Náhorním Karabachu. Přiznalo ztrátu 12 vojáků, bitevního vrtulníku a tanku, ale Arméni prý přišli o stovku vojáků, 15 děl a šest tanků. Jerevan tato tvrzení odmítl jako dezinformaci. Podle arménského prezidenta v bojích bylo zabito 18 vojáků a dalších 35 utrpělo zranění.

Úřad proarménského karabašského prezidenta tvrdí, že při ázerbájdžánském ostřelování zemřel 12letý chlapec a dvě další děti byly zraněny. Přestřelky pokračují nehledě na výzvy z Ruska, Spojených států, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě k ukončení palby. „Opačné stanovisko vyjádřilo Turecko, které vyjádřilo solidaritu a rozhodnou podporu Ázerbájdžánu,” napsal ruský server Newsru.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám