Hlavní obsah

V kolumbijském vězení našli nejméně sto mrtvol nacpaných v odpadních trubkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Ostatky nejméně stovky vězňů a návštěvníků byly nalezeny v odpadních trubkách proslulého vězení La Modelo v kolumbijském hlavním městě Bogotě. V něm si trest odpykávají pašeráci drog, marxističtí rebelové či příslušníci polovojenských jednotek, napsala agentura Reuters s odvoláním na vyšetřovatele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archivní záběry z kolumbijského vězení La ModeloVideo: Reuters

 
Článek

„Počet obětí je neznámý, ale víme, že jich je více než sto a může jich být mnohem víc,“ uvedla speciální vyšetřovatelka případu Caterina Heycková Puyanaová. „Oběťmi byli vězni, návštěvníci i lidé, kteří s vězením neměli co dočinění. Jejich ostatky byly hozeny do drenážních trubek odpadního systému,“ dodala. Všech sto lidí zmizelo z věznice mezi lety 1999 až 2001.

V roce 2000 se našlo rozkouskované tělo jednoho z vězňů v plastovém pytli v kanalizaci osm dnů po jeho zmizení. Pouhý den poté zmizelo dalších 17 lidí během rvačky mezi různými skupinami vězňů – jejich těla se nikdy nenašla.

Foto: Profimedia.cz

Věznice La Modelo v kolumbijské Bogotě

Zdá se ovšem, že se podobné případy staly i v jiných částech země. Podle úřadů se ale rozčtvrcená těla házela do odpadních trubek i ve věznicích v Popayanu, Bucaramanze a Barranquille mezi roky 1999 a 2001, patně později.

Na případy v La Modelu se přišlo během vyšetřování případu novinářky Jineth Bedoyové. Ta psala o zmizení lidí a obchodu se zbraněmi už před šestnácti lety. V květnu roku 2000 se měla setkat s uvězněným vůdcem milicionářů Mariem Jaimesem, aby jí poskytl potřebné informace.

K vězni se ale nedostala. Místo toho byla unesena trojicí mužů, mučena a znásilněna. Po deseti hodinách ji útočníci nechali svázanou s odpadky u silnice. Jaimes se počátkem tohoto měsíce přiznal k objednání únosu a vyšetřovatelé ho podezírají z toho, že stojí i za zmizeními.

Reklama

Výběr článků

Načítám