Hlavní obsah

Kotleba zastavil dotaci na představení Stop extremismu, slovenští herci protestují

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Šéf Banskobystrického kraje Marian Kotleba vyvolal hlasitý protest slovenských hereckých hvězd, odmítl totiž podepsat již schválené dotace dvěma divadlům. Kotleba je známý tím, že s oblibou vystupuje proti Romům, migrantům, homosexuálům a Slovenské národní povstání označuje za puč.

Foto: Milan Malíček, Právo

Župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

Článek

Župan Banskobystrického kraje v srpnu nepodepsal smlouvu o čerpání dotace ve výši 20 tisíc eur (540 tisíc Kč) na už připravený 11. ročník mezinárodního festivalu Dny tance, který muselo divadlo Studio tance nakonec zrušit.

Minulý týden Kotleba nepodepsal dotační smlouvu na grant výši 6985 eur (189 tisíc Kč) určený pro Loutkové divadlo na Rozcestí. Dotaci na projekt Stop extremismu určeného studentům středních škol přitom už v květnu schválilo slovenské ministerstvo zahraničí. Projekt měl pomáhat studentům překonávat projevy xenofobie a rasismu.

Občanská aktivistka Ingrid Kosová označila županův krok za projev arogance moci. Domnívá se, že Kotlebovi mohl vadit už název projektu Stop extremismu. Vedení Banskobystrického kraje potvrdilo, že překážkou je politické ladění projektu.

„Žádost o dotaci vnímáme jako provokaci, protože je zřejmé, koho by v představeních označovali za extremisty,“ uvedl ředitel úřadu Milan Uhrík.

V případě divadla Studio tance vedení kraje naznačilo, že nemá zájem o podporu dekadentního umění. Dotaci na zmíněný festival Dny tance přitom schválilo ministerstvo kultury, které se v Banskobystrickém kraji bude snažit od příštího roku podepisovat smlouvy přímo s přijímateli dotací, nikoliv přes jejich zřizovatele.

Herci proti Kotlebovi

Slovenští herci se proti rozhodnutí šéfa Banskobystrického kraje bouří. Jsou mezi nimi například Kamila Magálová, Zdena Studenková, Martin Huba, Marián Geišberg a další.

Činohra Slovenského národního divadla (SND) odehraje 24. října 2015 mimořádné představení a peníze ze vstupenek půjdou na dofinancování projektu Loutkového divadla na Rozcestí o toleranci a proti xenofobii a na podporu provozu divadla Studio tance.

Nadace otevřené společnosti rovněž organizuje veřejnou sbírku na podporu obou projektů. „SND vyjadřuje zneklidnění nad situací v Banskobystrickém kraji, kde se divadelní tvorba dostává do područí župana Mariana Kotleby, který mocenským způsobem - 26 let od nastolení demokracie - zasahuje do tvorby uměleckých institucí. Svoboda projevu, tedy i svoboda divadelní tvorby, je přitom zaručená ústavou Slovenské republiky,“ uvedl ředitel činohry SND Roman Polák.

Kotleba v roce 2013 porazil ve volbách šéfa kraje kandidáta vládní strany Směr-sociální demokracie Vladimíra Maňku. Je představitelem krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko.

Reklama

Výběr článků

Načítám