Hlavní obsah

Budapešť ochromila mohutná průtrž mračen

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovská průtrž mračen zasáhla v pondělí večer maďarské hlavní město. Voda zaplavila ulice, podchody, obchody i nákupní střediska.

Foto: MTI

Velká voda v Budapešti

Článek

Za hodinu spadlo na město tolik srážek, jako je srpnový měsíční průměr. Meteorologové uvedli, že mezi tři čtvrtě na sedm a tři čtvrtě na osm naměřili 83 milimetrů srážek. Srpnový měsíční průměr je 55 až 60 milimetrů.

„O průtrži mračen mluvíme, pokud za půl hodiny spadne aspoň 30 milimetrů srážek,“ řekl agentuře MTI meteorolog Kornél Kolláth.

Hasiči zaznamenali 105 telefonátů na tísňovou linku. „Jednalo se většinou o výjezdy k zaplaveným sklepům, podchodům, ale také k zatopeným automobilům a vyvráceným stromům. V několika případech jsme museli vyprostit lidi ze zaplavených automobilů. Ke zranění osob nedošlo,“ uvedl Mété Kisdi z dispečinku hasičů.

Foto: MTI

Zaplavená Budapešť

V maďarském hlavním městě zcela zkolabovala také městská hromadná doprava. Nejezdily autobusy, trolejbusy ani tramvaje. Metro nejezdilo na části trasy M3, která byla zaplavena.

Smrt na festivalu

Pondělní ranní bouře způsobila smrt mladého německého návštěvníka hudebního festivalu Sziget. Na jeho stan spadla silná větev, která Němce na místě usmrtila.

Záchranáři přijeli téměř okamžitě, protože měli službu na festivalu, ale mladého muže se jim nepodařilo oživit.

Organizátoři festivalu uvedli, že ke smrtelné nehodě došlo po ukončení festivalu a Němec stanoval v místě, kde to nebylo povoleno.

Reklama

Výběr článků

Načítám