Hlavní obsah

Čečenci v Moskvě verbují po stavbách dělníky pro Islámský stát

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva až čtyři tisíce lidí původem ze střední Asie odcestovaly za poslední tři roky do Sýrie, na území ovládaná Islámským státem (IS). Mnohé z nich naverbovali v Moskvě Čečenci, napsal britský deník The Guardian.

Foto: Stringer, Reuters

Rebelové z protiasádovské Armády islámu cvičí v oblasti Medaa na východě Damašku.

Článek

Při pobytu v Tádžikistánu se reportér britského listu dověděl, že většinu Tádžiků, kteří bojují v Sýrii v řadách IS, naverbovaly „čečenské gangy“ mezi středoasijskými přistěhovalci, kteří působí na stavbách v Moskvě. Ty prý dodaly do Sýrie čtyři tisíce mužů z centra Asie.

Jedním z těch, koho se v Moskvě podařilo naverbovat, je Loik Rajabov. Do Sýrie odešel i s celou rodinou. Moc však toho nenabojuje. Jak řekla jeho žena Gulru své matce Mairambi Olimové, Loik jen kontroluje auta, zda nepřevážejí cigarety či alkohol, které IS zakázal.

Gulru se také pochlubila, že v novém působišti – v Aleppu – dostali čtyřpokojový byt s televizí, ledničkou i koberci, a ještě třicet tisíc dolarů na úhradu stěhování. Mimo to dostává i přídavky na své tři děti. Jen tím získává částku, jež odpovídá polovině průměrného platu v Tádžikistánu. Mladá žena doufá, že „chalífát přijde i do Tádžikistánu“.

Mairambi upozornila na celou věc tádžické úřady, ale nic se nestalo. „Byla bych nejradši, kdyby ho přivedli sem, polili mu hlavu benzínem a zapálili,“ říká vztekle na adresu zetě.

„Bylo by lepší uškrtit ho“

Podobné pocity sdílí i Ibrahim Kurbonov, jehož syn padl v boji o letiště v syrském městě Rakka. „Něco takového jsem od něj čekal. Nikdy neposlouchal, dělal si všechno po svém. Ale nemohl jsem ho uškrtit, poslali by mne do basy. A teď kvůli tomu trpím. Kdybych ho byl uškrtil, bylo by to lepší,“ řekl.

Na přívržence IS nářky otců ani matek moc neplatí. „Výzva IS, který říká, že potřebuje nejen bojovníky, ale i učitele, zdravotní sestry a inženýry, se může některým jevit jako lákavá alternativa,“ uvádí zpráva International Crisis Group. Ta zdůrazňuje, že v Rusku se přistěhovalci ze střední Asie pohybují na okraji společnosti, a často tam jsou ilegálně.

Čtyři muži, kteří také pracovali na stavbách v Moskvě, přiznávají, že i je oslovili čečenští verbíři. „Neměli byste žít jako otroci,“ řekli jim prý a slibovali, že v IS není boj povinností.

Další Tádžik tvrdí, že kdyby byl osloven on, určitě půjde: „Je tam chalífát. Můžete tam žít jako muslim. Bez gayů, lesbiček a jiné špíny.“ V Moskvě naverbovali i muže, který velel skupině složené z desítek lidí. Chystali útoky v Tádžikistánu, byli ale v lednu pozatýkáni.

Hrozba přichází z Afghánistánu

V Sýrii se prý Tádžikové soustřeďují okolo Nursata Nazarova, který v mezitím již vymazané videozprávě triumfálně prohlašoval: „Jsou tady dva tisíce Tádžiků. Bude-li to pokračovat, nezůstane v Tádžikistánu nikdo. Všichni půjdou bojovat do Sýrie.“

I Nazarov prošel Moskvou. Nejdříve tam pololegálně taxikařil, po pár letech vězení za prodej drog vyrazil do ruské metropole na stavbu. „Byl pak stále pobožnější. Když se před dvěma lety vrátil, označoval všechny okolo sebe za nevěřící. Říkal, že v Moskvě potkal nějaké Čečence, kteří mu v mešitě na třídě Míru otevřeli oči pro pravý islám. Říkával také, že Tádžikistán se musí změnit,“ uvedl jeho bratr Hairullo.

S Nazarovem telefonicky mluvil i Ahmad Ibrahim, který vydává list Paik ve městě Kuljab na hranici s Afghánistánem. Islamista mu prý řekl, že nyní sice velí ze Sýrie, je ale připraven udeřit i na Tádžikistán, a to z Afghánistánu. „Tam jsou už dlouho celé skupiny Islámského státu, mají až sto bojovníků. Jsou v nich Tádžici i Uzbeci. Jsou cvičeni k útoku na své státy. Mohou obsadit Tádžikistán za dva dny,“ obává se Ibrahim.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov minulý měsíc potvrdil, že IS už skutečně posílá do Tádžikistánu své bojovníky. Rusko proto nabídlo tádžickým úřadům dodávky zbraní za téměř 900 miliónů dolarů, aby bylo možné chránit hranici dlouhou asi 1300 kilometrů. Na afghánské straně ji údajně plně kontroluje povstalecké hnutí Tálibán.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Nazarova to nijak nedeprimuje. Hlásá, že svou příští videonahrávku pošle z Tádžikistánu – nebo rovnou z Kremlu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám