Hlavní obsah

Palestinský premiér stáhl rezignaci

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Palestinský premiér Ahmad Kurája na bouřlivém jednání palestinského vedení podlehl nátlaku předsedy samosprávy Jásira Arafata a stáhl svou rezignaci. Zároveň ale řekl, že doutnající krize palestinského establishmentu je natolik hluboká, že se stejně považuje jen za úřadujícího šéfa vlády.

Článek

"Arafat se rozhodl oficiálně odmítnout (Kurájovu) rezignaci a vyslovil mu důvěru," popsal novinářům zasedání vlády Arafatův poradce Nabíl Abú Rudajna.

Sám Kurája odešel z Arafatova sídla v Rámalláhu, kde kabinet jednal, zadním vchodem, aby se médiím vyhnul.

Složení funkce a boje

Kurája složil funkci v sobotu, kdy se v pásmu Gazy už druhý den odehrávaly střety a demonstrace proti zkorumpovanému vedení.

Krizi vyhrotilo, když Arafat jmenoval šéfem bezpečnosti svého bratrance Músá Arafata, opředeného pověstmi o mafiánských a korupčních praktikách. Proto sobě tak stáli např. ozbrojenci vládních sil loajální Arafatovi a rebelující aktivisté z hnutí Fatah, v jehož čele stojí rovněž Arafat.

Kurája dnes napadl Arafata, že není s to sjednotit velení bezpečnostních sil a zasadit se za jejich větší autoritu. Podle ministra Kadúry Fárise premiér Arafatovi řekl že "jeho vláda musí mít skutečnou moc, zejména nad bezpečnostními složkami, pokud má být efektivní".

"Přesouvání moci uvnitř gangu"

Vyhrocení nespokojenosti v Gaze a propuknutí otevřeného boje o kontrolu nad bezpečností jsou nejvážnějším incidentem tohoto druhu za deset let vání palestinské samosprávy.

Arafat sice svého příbuzného nenáviděného palestinské ulicí v pondělí zase odvolal, pozorovatelé se ale shodují, že šlo jen o minimální ústupek bez skutečného významu.

Ve skutečnosti jej totiž nechal na místě, jen nad ním vytvořil další, do té doby neexistující pozici pro Abd ar-Razzáka Madžajdu, který musel v sobotu udělat místo Músá Arafatovi.

"Moc se jen znovu přerozdělila uvnitř toho samého gangu, který tu máme už léta," citoval britský list The Guardian vlivného činitele nevládních organizací Mustafá Barghútího. "Lidé chtějí skutečnu změnu, ne takovéhle divadlo."

Třenice předcházejí stažení

Izraelský tisk píše o možnosti otevřeného střetu mezi ozbrojenými silami věrnými Músá Arafatovi a stoupenci dalšího vlivného důstojníka v Gaze Muhammada Dahlana.

Ten byl na Arafatův popud před časem odsunut na vedlejší kolej a Músá ho obviňuje mj. z víkendového útoku na sídlo vojenské rozvědky, v jejíž čele generál Arafat stojí.

Obsazení vysokých postů má přitom kromě přístupu ke značným finančním zdrojům význam i v tom, že Izrael zamýšlí z pásma Gazy do roku 2005 stáhnout okupační správu a jednotlivé palestinské mocenské skupiny se mohou snažit už předem zachytit a vlivných místech.

Arafata kritizoval i Kofi Annan

Jásira Arafata v noci na úterý kritizoval v souvislosti s chaosem i generální tajemník OSN Kofi Annan.

"Předseda Arafat by měl naslouchat premiérovi a dalším členům svého vedení, dostat situaci pod kontrolu a spolu s Egyptem, Jordánskem a mezinárodním společenstvím zreformovat bezpečností aparát," řekl reportérům.

Když podobná slova na Arafatovu adresu pronesl minulý týden - tedy ještě před vypuknutím násilí - emisar OSN Terje Roed-Larsen, byl v Palestině označen za nežádoucí osobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kurája přijal funkci palestinského premiéra

Palestinský prezident Jásir Arafat oznámil, že Ahmad Kurája přijal funkci premiéra po odstoupivším Mahmúdu Abbásovi. Informoval o tom palestinský činitel,...

Arafat jmenoval nový palestinský kabinet

Palestinská krizová vláda, kterou povede dosavadní předseda parlamentu Ahmad Kurája, v úterý složila přísahu do rukou palestinského vůdce Jásira Arafata....

Palestinský premiér Kurája pohrozil demisí

Designovaný palestinský premiér Ahmad Kurája ve čtvrtek nabídl palestinskému vůdci Jásiru Arafatovi demisi. Palestinský parlament poté odložil hlasování...

Výběr článků

Načítám