Hlavní obsah

Palestinský premiér Kurája pohrozil demisí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH

Designovaný palestinský premiér Ahmad Kurája ve čtvrtek nabídl palestinskému vůdci Jásiru Arafatovi demisi. Palestinský parlament poté odložil hlasování o důvěře novému kabinetu, který sestavil právě Kurája. Rozhodnutí oznámil předseda sněmovny Ibrahím Abú Nadžar zřejmě kvůli rozporům ohledně pravomocí zvláštního osmičlenného kabinetu.

Foto: Tomáš Majliš

Výstavu Irsko naleznete v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice

Článek

"Dohady o možné Kurájově demisi nemohu potvrdit. Věřím, že vnitřní problémy, které vedly k odložení schůze, budou překonány co nejdříve, aby bylo možné svolat parlament a vyslovit vládě důvěru. Už proto, že jsem v této vládě ministrem a rád bych se co nejdříve ujal všech úkolů a povinností a zastupoval palestinský lid odpovědně a transparentně," řekl BBC palestinský ministr Saíb Irikát.

Arafatův poradce Nabíl abú Rudajná přiznal, že Kuráju rozhořčila situace kolem hlasování o důvěře vládě, ale že "to zatím k demisi nedospělo". Před parlamentní schůzí se sešel na velmi rušném jednání s vedením Arafatova Fatahu. Arafat na ní nesouhlasil s tím, aby se stal Násir Júsuf ministrem vnitra, ačkoli ho sám jmenoval. Júsuf a poslanec Džavád Tibí, který byl rovněž do vlády jmenován, se nezúčastnili úterního skládání přísahy. Júsuf chtěl, aby vládě nejdřív vyslovil důvěru parlament.

Sebevražedný palestinský atentátník, student Ahmad Safadí (18), odpálil ve čtvrtek bombu na kontrolním stanovišti izraelské armády poblíž města Tulkarm na západním břehu Jordánu. Při útoku zemřel a tři lidé utrpěli zranění. Vešel do kanceláře kam chodí Palestinci žádat o povolení pro vstup do Izraele z humanitárních důvodů, a odpálil nálož.

Reklama

Související témata:

Související články

Kurája přijal funkci palestinského premiéra

Palestinský prezident Jásir Arafat oznámil, že Ahmad Kurája přijal funkci premiéra po odstoupivším Mahmúdu Abbásovi. Informoval o tom palestinský činitel,...

Výběr článků

Načítám