Hlavní obsah

Pešmergové do severosyrského Kobani přivezli těžké zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kobani

Iráčtí Kurdové se zapojili do bojů s radikály z hnutí Islámský stát (IS) v severosyrském městě Kobani. Podle syrských aktivistů se v oblasti odehrávají tvrdé střety a ztráty zaznamenaly obě strany. Americké velení mezitím oznámilo, že během víkendu podniklo proti islamistům v Sýrii sedm leteckých úderů. Další dva nálety se uskutečnily v Iráku.

Foto: Stringer, Reuters

Kurdští bojovníci v Iráku

Článek

Posily z řad iráckých kurdských bojovníků, takzvaných pešmergů, dorazily do Kobani v pátek večer. Obráncům tohoto klíčového města mají pomáhat odrazit ofenzivu islamistů, která trvá již od poloviny září. Asi 150 bojovníků s sebou přivezlo i těžké zbraně, kterých se dosud syrským Kurdům v bojích proti radikálům nedostávalo.

Podle jednoho z místních kurdských představitelů Idríse Nasana se pešmergové do bojů zapojili v noci na neděli a použili mimo jiné dělostřelectvo. "Byl to velký rozdíl. My jsme neměli dělostřelectvo, používali jsme jen minometnou palbu nebo jiné zbraně, které jsme si sami vyrobili, takže teď je to dobré," řekl agentuře Reuters Nasan. Zda se jim podařilo dosáhnout nějakého postupu, ale nechtěl spekulovat.

Poslední kurdská bašta

Strategicky důležité město Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. Pokud by padlo, ovládl by Islámský stát pohraniční pás od severovýchodního cípu Sýrie až po město Halab.

Islamisté nyní kontrolují některé části města na severu Sýrie a obsadili i desítky vesnic v jeho okolí. Kvůli násilnostem uprchlo v posledních týdnech již více než 200 000 civilistů do sousedního Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám