Hlavní obsah

U budovy ministerstva obrany v Ankaře vybuchla bomba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA/ISTANBUL

Výbuch bomby v pondělí v Ankaře rozbil okna budovy, které turecké ministerstva obrany používá pro zásobování, a také okna okolních domů. Podle agentury AP byla exploze nejspíš protestem proti summitu NATO, který se koná v Istanbulu.

Článek

Turecká televize oznámila, že při incidentu v Ankaře nikdo neutrpěl zranění. K útoku se nikdo nepřihlásil, před summitem ale několik podobných akcí provedly levicové skupiny.

V Istanbulu dnes při střetech policie a účastníků demonstrací proti summitu NATO utrpělo zranění 40 příslušníků bezpečnostních sil a 17 civilistů. Oznámil to náměstek istanbulského guvernéra.

Turecko přijalo v souvislosti se summitem nebývalá bezpečnostní opatření. Nad Istanbulem hlídkují letouny s výstražným systémem AWACS, uzavřen je Bosporský průliv a bariérami zajištěné centrum kontrolují tisíce policistů. Při ostraze pomáhá také deset českých vojáků, odborníků na likvidaci následků zbraní hromadného ničení.

Úřady se obávají případného teroristického útoku ve městě, které se již stalo terčem atentátů extremistů napojených na Al- Káidu loni v listopadu, kdy zahynula šedesátka lidí. V uplynulých týdnech spáchaly v Istanbulu několik menších bombových útoků skupiny napojené na islamistické, kurdské a levicové radikály. Ve čtvrtek si exploze v Istanbulu vyžádala čtyři mrtvé a patnáct zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám