Hlavní obsah

Ježíš nemusel mít vousy, naznačuje vykopávka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Archeologové ve Španělsku našli jedno z nejstarších zobrazení Ježíše. Je na skleněném talíři ze čtvrtého století, který byl objeven při vykopávkách ve starověkém městě Cástulo ležícím u současného města Linares. Ježíš na něm je velmi vzdálen obvyklé podobě, je bezvousý a má krátké vlasy.

Ježíš nemusel mít vousy, naznačuje vykopávka

 
Článek

Talíř o průměru 22 centimetrů je velmi dobře zachován, podařilo se z něj najít 81 procent úlomků. Našli jej ve zbytcích budovy, která sloužila náboženským účelům. Talíř se zřejmě používal při eucharistii.

Podle vedoucího archeologického projektu FORVM MMX Marcela Castra povede „k přehodnocení chronologie raného křesťanství ve Španělsku“.

Foto: FORVM MMX

Talíř z 4. století s bezvousým Ježíšem

Španělský list El Mundo, který o objevu referoval, však zdůrazňuje především nezvyklý vzhled Ježíše, jenž se velmi liší od jeho zažité podoby na většině vyobrazení. Ježíš nemá vousy, jeho vlasy nejsou dlouhé a oblečen je do tógy.

Na talíři Ježíše doprovázejí dva apoštolové, zřejmě Petr a Pavel. „Scénu na nebeské klenbě rámují dvě palmy, které v křesťanské ikonografii symbolizují nesmrtelnost, posmrtný život a nebe,“ uvádí španělský list ABC.

Reklama

Výběr článků

Načítám