Hlavní obsah

Těžké zbraně nestáhneme, rebelové porušují příměří, vzkázal Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárazníková zóna na východě Ukrajiny začne vznikat nejspíše až poté, co povstalci začnou dodržovat dohodnuté příměří. Naznačil to v neděli před novináři mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Na vytvoření nárazníkové zóny, z níž obě strany stáhnou těžké zbraně, se dohodli zástupci Kyjeva a povstalců v Minsku v noci na sobotu.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský voják sedí na obrněném transportéru u města Luhansk na východě země.

Článek

"Jedním z hlavních bodů (minského ujednání) je dohodnuté příměří. Zatím se ani tento první bod neplní, a tak nemůžeme jednat o dalších," uvedl Lysenko v odpovědi na dotaz, jak daleko se postoupilo s vytvářením nárazníkové zóny.

Ta má vzniknout tím, že obě strany stáhnou své těžké zbraně o nejméně 15 kilometrů zpět od nynějších pozic u frontové linie.

Lysenko zdůraznil, že případné stažení ukrajinských vojsk se musí odehrát "synchronně, spolu se stažením ruských vojsk", jakkoli Moskva stále oficiálně popírá, že by na východní Ukrajinu posílala své vojáky či zbraně na podporu povstalcům.

Od vyhlášení příměří zahynulo 37 lidí

Minská úmluva nicméně výslovně zmiňuje odchod cizích vojsk a žoldnéřů ze země.

Během uplynulých 24 hodin podle mluvčího zahynuli dva ukrajinští vojáci, sedm dalších vyvázlo se zraněním. Porušování příměří podle něj hlásí také pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Od vyhlášení příměří 5. září zahynulo 37 civilistů a ukrajinských vojáků, připomněla agentura AFP.

Navzdory příměří byl během noci na neděli cílem dělostřeleckého ostřelování i Doněck. "Palba poškodila obytné domy, střepiny zranily dva civilisty, kteří byli přepraveni k lékařskému ošetření," uvedly úřady. Ukrajinská média připsala palbu vzbouřencům, ruská zase vládním jednotkám.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský voják z bataliónu Aydar při cvičení poblíž Luhanska

Doněck je jednou z hlavních bašt povstalců, místní letiště však stále zůstává v rukou ukrajinských vojsk. Obě strany se vzájemně obviňují z útoků a ostřelování.

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze v chemičce v ukrajinském Doněcku

Silné exploze hřměly Doněckem i v sobotu, obešly se však bez obětí na životech. Podle separatistů ukrajinská děla či raketa zasáhla místní chemičku, zatímco podle ukrajinského ministerstva vnitra explodoval muniční sklad na základně povstalecké jednotky složené vesměs z ruských žoldnéřů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám