Hlavní obsah

Ruské kamióny odvezly zařízení z ukrajinských zbrojovek, tvrdí Kyjev

• Aktualizováno

Kolona ruských kamiónů, které do Luhanska na východě Ukrajiny dovezly ruskou humanitární pomoc, odvezla při zpáteční cestě do Ruska zařízení z ukrajinských zbrojovek. V sobotu to řekl mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Tvrdí, že ukrajinští pohraničníci a celníci nemohli ruské vozy zkontrolovat.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Nákladní auta z konvoje, která doručila humanitární pomoc pro Ukrajinu, na hraničním přechod Doněck v ruském Rostově.

Článek

„Máme operativní informaci, že část nákladních vozů byla v Doněcku a Luhansku využita k tomu, aby vyvezla část zařízení z našich podniků,” řekl Lysenko podle agentury Interfax-Ukrajina. „Kamióny, které přijely na naše území pod pláštíkem humanitárního konvoje, nakládají Rusové zařízením z podniku Topaz, který vyrábí moderní radiolokátory Kolčuga, a zařízení z luhanského závodu, kde se vyrábějí náboje pro střelné zbraně,” dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský konvoj opouští UkrajinuVideo: Reuters

Ruská kolona se mezitím po skupinách kamiónů, přejíždějících přes rusko-ukrajinský přechod Doněck-Izvaryne, vrátila podle ruských agentur zpět do Ruska. Návrat všech vozů z konvoje mezitím agentuře AFP potvrdil také šéf zahraničních pozorovatelů na přechodu Doněck-Izvaryne Paul Picard.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Část kolony ruských kamionů, které dovezly humanitární pomoc na Ukrajinu.

„Naše představitele ke kontrole kamiónů nepustili,” prohlásil Lysenko podle agentury Unian. Ruští vojáci prý ještě v pátek ukrajinské pohraničníky a celníky zablokovali tak, že nemohli bránit ruské koloně v cestě.

Moskva je ale se svou misí spokojena. „Vyjadřujeme spokojenost nad tím, že ruská humanitární pomoc byla dopravena na místo určení. Řídili jsme se výlučně cílem pomoci potřebným civilistům a od obyvatel Luhanska jsme dostali množství poděkování,” uvedla ruská diplomacie v prohlášení, ze kterého citovala agentura ITAR-TASS.

Ruská kolona na Ukrajinu vjela v pátek, když Moskva oznámila, že už nehodlá tolerovat údajné ukrajinské zdržování. Kamióny na Ukrajinu vjely bez svolení ukrajinských úřadů a bez dohodnutého doprovodu pracovníků Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK). Pak vyložily náklad v Luhansku, kde proruští separatisté vzdorují vládním silám.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ruský konvoj na silnici směrem na Luhansk

Kyjev vzápětí obvinil Rusko z porušení mezinárodního práva i „přímé intervence”. Postup Ruska také kritizovali také západní představitelé, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy a německé kancléřky Angely Merkelové.

Moskva výtky odmítla s poukazem na humanitární situaci v Luhansku. Město je 20 dnů v obležení a mimo jiné se potýká s přerušením dodávek vody a elektřiny.

Ačkoliv ruská média ohlašovala konvoj až 280 kamiónů, pozorovatelé se na hraničním přechodu podle agentury AFP dopočítali pouze 220 nákladních aut, provázených sedmi vozy technické podpory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám