Hlavní obsah

Bush mladší maluje portréty politiků, zvěčnil i Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Bývalý americký prezident George W. Bush mladší představil obrazy, které namaloval po odchodu z Bílého domu. Mezi nimi nechybí ani portrét někdejšího disidenta a československého a českého prezidenta Václava Havla. Výstava začíná v sobotu v Bushově prezidentské knihovně v Dallasu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bush mladší začal po odchodu z prezidentského úřadu malovat Video: George W. Bush Presidental Center, Reuters

 
Článek

Na Bushových obrazech je mimo jiné asi dvacítka světových státníků, se kterými jako hlava Spojených států spolupracoval, ve výčtu nechybí například ruský prezident Vladimir Putin, jeho afghánský kolega Hamíd Karzáí, bývalý britský premiér Tony Blair či tibetský duchovní vůdce dalajlama.

"Neřeknu vám, jak tito lidé zareagují, až svůj portrét uvidí," prohlásil Bush během televizního rozhovoru v pořadu Today na americké stanici NBC, který vedla jeho dcera Jenna Bushová Hagerová. Na výstavě nebude chybět ani autoportrét či obraz s jeho otcem Georgem Bushem starším, který zastával prezidentský post v letech 1989-93.

Portréty státníků doplňují fotografie, které vznikly při setkání s Bushem mladším. Pod obrazy jsou také dary, které americký prezident od osobností dostal, a doprovodný text, který návštěvníkům knihovny život namalovaných politiků přibližuje.

Bush v pořadu Today řekl, že se o malování začal zajímat až po odchodu z Bílého domu v roce 2009 a že k malířskému plátnu ho přivedla i esej Winstona Churchilla s názvem Malování jako koníček. První kresby ale vytvořil pomocí aplikace na tabletu jako rychlé skici pro rodinu. Své obrazy podepisuje číslovku 43, která odkazuje na fakt, že byl 43. prezidentem USA.

Na výstavě, která potrvá do 4. června, nebudou k vidění jen tváře politiků, ale také zátiší, krajiny, kresby zvířat a autoportréty ve vaně či sprše. Některé z Bushových prvních prací unikly na internet poté, co hackeři získali přístup do Bushova e-mailového účtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám