Hlavní obsah

Jihosúdánští rebelové zasáhli americká letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Juba
Aktualizováno

Čtyři američtí vojáci v sobotu utrpěli zranění v Jižním Súdánu, když se jejich letadlo stalo terčem střelby během evakuační mise. Oznámila to americká armáda.

Foto: Reuters

Tank v ulicích Juby

Článek

Podle původního informací úředních zdrojů, na které se odvolala agentura AP, jihosúdánští rebelové zasáhli jedno či dvě americká vojenská letadla a zranili tři členy posádky. Jeden z Američanů je údajně v kritickém stavu a přinejmenším jeden stroj byl prý vážně poškozen.

Incident potvrdila ugandská armáda. "Americký vojenský letoun byl zasažen," řekl agentuře AFP mluvčí ugandské armády, plukovník Paddy Ankunda.

Letadlo bylo na misi s cílem evakuovat americké občany v Jižním Súdánu, kde minulý týden vypukly boje mezi vládními jednotkami a rebely. "Poté, co stroj zasáhla střelba (vypálená) ze země, bylo letadlo odkloněno na letiště mimo zemi a ukončilo misi," sdělilo podle agentury Reuters velitelství americké armády v Africe.

Letoun mířil do města Bor, správního střediska státu Jonglei coby součásti nejmladšího afrického státu Jižní Súdán, kde minulý týden vypukly násilnosti. Samo město je podle armády od čtvrtka v rukou rebelů bývalého viceprezidenta Rieka Manchara, který vyzval ke svržení hlavy státu. Bojům od neděle padlo za oběť přes 500 lidí.

Letouny podle zdrojů AP přivítala palba, a tak se otočily do Kampaly v Ugandě, odkud byli členové posádky přepraveni do keňské metropole Nairobi k ošetření. Stroje byly pravděpodobně typu Osprey, které jsou s to vzlétat a přistávat jako vrtulníky.

V Boru, na který podle AFP postupují vládní vojska podporovaná vrtulníky, je asi 1600 keňských občanů, k jejichž evakuaci hodlá vyslat své jednotky i Nairobi.

USA a další země stahují své občany

Boje mezi armádou a povstalci stojícími za Macharem, kterého prezident Salva Kiir, člen historicky znepřáteleného největšího místního etnika Dinka, v létě odvolal z úřadu, začaly v neděli v hlavním městě Jubě a rozšířily se už i do ostatních částí země. Světoví vůdci se obávají, že etnicky motivované násilí přeroste v občanskou válku. Povstalci prý také ovládli přinejmenším část ropných polí, představujících zřejmě hlavní jablko sváru a zdroj financí.

Konflikt ve čtvrtek odsoudil i americký prezident Barack Obama, který vyzval vůdce obou znesvářených stran k ukončení násilností, neboť mladý stát je podle něj "na pokraji záhuby" v občanské válce. Zároveň do země vyslal malou jednotku zhruba 45 amerických vojáků, k ochraně amerických občanů a majetku, než se zlepší bezpečnostní situace.

USA stejně jako Británie či Německo již ze země začaly stahovat své občany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám