Hlavní obsah

Polské nemocnice bijí na poplach, pacienti jim prchají do Česka

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V soukromých nemocnicích a ambulancích na jihu Polska to v poslední době vře: pacienti jim totiž utíkají lákáni nižšími cenami a zároveň kvalitní péčí za ošetřením i zákroky do Česka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Útěk polských klientů do ČR nedokázalo zbrzdit ani to, že doma jsou Poláci vystaveni různým poplašným prohlášením tvrdícím, že za hranicemi je čekají nekvalitní zákroky a horší léčba než doma.

Například Krzystof Machala, šéf soukromé oční kliniky v Bielsku-Bialé a zároveň místopředseda Sdružení soukromých nemocnic, veřejně tvrdí, že „léčení očního zákalu je v Polsku na jedné z nejvyšších úrovní na světě, zatímco léčba v Česku neposkytuje pacientům záruku dostatečné pooperační péče“.

Přitom především v Ostravě a v Českém Těšíně působí několik zdravotních zařízení zařízených na příjem pacientů z Polska. Kromě nižších cen za zákroky mají i personál mluvící polsky. Navíc často nabízejí klientům zdarma dopravu do ČR a zpět do vlasti.

Bezpečně i v Česku

„Tato zařízení vznikla v Česku na základě rozhodnutí EU o přeshraniční zdravotní péči, jež vstoupila do života letos 25. října. Každý občan ze zemí EU má právo léčit se v jiném členském státě Unie,“ napsala včera Gazeta Wyborcza. List dodal, že Poláci pak mají nárok žádat o proplacení zákroku v cizině svou zdravotní pojišťovnu – Národní fond zdraví (NFZ).

Navíc nižší platby za zákroky poskytuje pacientům i česká síť očních klinik Lexum ve Varšavě, Poznani, Krakově, Vratislavi a Štětíně. Ty doktor Machala už obvinil, že „porušují kodex lékařské etiky“. Gazeta Wyborcza napsala, že „nabídka českých klinik je pro Poláky lákavá, a proto ji využívají“.

„Česká metoda odstraňování očního zákalu je bezpečná, stejně jako jiné zákroky prováděné zkušenými odborníky na vysoké úrovni,“ zveřejnil polský deník stanovisko prof. Martina Filipce, spoluzakladatele sítě Lexum.

Reklama

Výběr článků

Načítám