Hlavní obsah

Moskva: Prasečí mor v Rusku je plánovaná diverze, mohou za něj Američané

Novou ranou pro křehké americko-ruské vztahy je středeční prohlášení ruského hlavního hygienika Gennadije Oniščenka. Ten obvinil americkou laboratoř v Gruzii z šíření prasečího moru do Ruska.

Foto: František Kšajt, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Na území Gruzie je výkonná biologická laboratoř amerického vojenského námořnictva," řekl šéf ruské hygienické služby Oniščenko agentuře Interfax. Upozornil přitom, že vidí vazbu mezi touto laboratoří a nynějším šířením prasečího moru v Rusku.

V poslední době se v Rusku vytvořilo 65 ohnisek viru afrického prasečího moru. Ruská vláda se v úterý rozhodla vytvořit krizovou skupinu pro boj s epidemií.

Podle ruských expertů zanesla africký mor do Ruska gruzínská divoká prasata. První případy byly zjištěny v Čečensku, později se nákaza rozšířila do domácích chovů. Podle gruzínských veterinářů ale od roku 2007 žádné gruzínské prase africkým morem nakaženo nebylo.

Oniščenko v červnu prohlásil, že epidemie afrického prasečího moru v jižním Rusku je výsledkem "plánované diverze" z Gruzie, která je spojencem Spojených států.

Africký mor prasat je zákeřné, vysoce infekční virové onemocnění, které většinou končí smrtí napadeného zvířete. Z Afriky je občas zavlečeno do Evropy, v Rusku ho s přestávkami registrují od roku 2007. Výskyt byl zjištěn i v Bělorusku, do Evropské unie onemocnění podle dostupných údajů zaneseno nebylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám