Hlavní obsah

Italští novináři unesení v Sýrii byli propuštěni na svobodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři italští novináři, kteří byli uneseni a zadržováni v Sýrii od 4. dubna, jsou na svobodě. O jejich dnešním propuštění informoval italský premiér Mario Monti, který dočasně zastává i funkci ministra zahraničí. Jeho prohlášení podle agentury Reuters neobsahuje žádné podrobnosti o tom, kdo novináře unesl, ani kde byli osvobozeni.

Foto: HOEP, ČTK/AP

Syřané u trosek v Halabu po náletu

Článek

Agentura ANSA ale uvedla, že propuštěná čtveřice je nyní v Turecku. Monti v prohlášení poděkoval svým službám za jejich "angažovanost a profesionalitu", která umožnila pozitivní vyústění tohoto případu, komplikovaného mimořádně nebezpečnou situaci v Sýrii.

V této zemi, sužované už přes dva roky občanskou válkou, nadále pokračují boje mezi vládními jednotkami a povstaleckými bojovníky. Konflikt si vyžádal už na 70 tisíc mrtvých. Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) dnes s odvoláním na očité svědky oznámila, že při údajném armádním útoku s použitím plynu zahynula v Halabu žena se dvěma dětmi a dalších 16 lidí bylo zraněno.

Podle svědků byly dvě bomby s plynem shozeny z armádního vrtulníku. Vládní síly kromě toho údajně zabily nejméně 12 povstalců při útoku na hlídkové stanoviště rebelů v severozápadní provincii Idlib.

Čtyři italští novináři byli uneseni počátkem měsíce na severu Sýrie. Jedním z nich byl podle serveru italského deníku La Repubblica reportér veřejnoprávní televize RAI, tři ostatní jsou údajně žurnalisté na volné noze. V Sýrii jsou únosy čím dál častější. Jejich motivy bývají náboženské, politické i čistě finanční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám