Hlavní obsah

Fico chce pomoci slovenskému rozpočtu, hodlá rušit a přesouvat svátky

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská vláda plánuje zrušení dvou svátků - Den ústavy, který připadá na 1. září, a svátek Panny Marie Sedmibolestné (15. září). Zrušení svátků má podle premiéra Roberta Fica přispět ke konsolidaci veřejných financí.

Foto: Alexandra Mlejnková , ČTK

Slovenský premiér Robert Fico.

Článek

Každý sváteční den připraví podle ekonomů státní rozpočet o 260 milionů eur (6,6 miliardy korun). Zrušení dvou svátků by podle výpočtů mohlo znamenat hospodářský růst o 0,8 procenta.

Se zrušením svátku Dne ústavy by neměl být problém, ale ke zrušení církevního svátku by byl potřebný souhlas katolické církve a otevření smlouvy mezi Slovenskem a Vatikánem. Fico však trvá na tom, že církve by měly přispět ke stabilizaci veřejných financí, a ve čtvrtek navrhl, že pokud 15. září padne na pracovní den, svátek Panny Marie Sedmibolestné by se slavil nejbližší neděli.

Plánované rušení svátků potěšilo zaměstnavatele. Odboráři už avizovali, že za zrušené svátky budou požadovat snížení nadčasových hodin.

Ostatní sváteční dny by chtěl Fico přesunout vždy na pátek, aby vznikly prodloužené víkendy. Pokud by některý svátek připadl na pondělí až čtvrtek, podle návrhu by se automaticky přesunul na pátek. Firmy by tak nemusely přerušit práci uprostřed týdne. Přesouvání by se netýkalo Vánoc, Velikonoc a Svátku všech svatých.

Reklama

Výběr článků

Načítám